להתגרש בלי נזקים – גירושין הם ללא ספק עסק מורכב, רגשי, וכן לא פשוט מבחינה כלכלית. עם זאת, כעורכי דין בתחום המשפחה, אנו לעיתים נתקלים בזוגות שמבינים זאת, ובהתאם – נכנסים להליך הגירושין בידיעה ובהבנה כי כל תכליתם היא לסיים את ההליך בצורה מיטבית ונעימה. מנגד, לא אחת, לצערנו, אנו נתקלים בזוגות שבכוונה מבקשים להקשות, ונוהגים כאילו כל תכלית הגירושין היא לעשות "דווקא" לצד השני. הדבר משותף לנשים וגברים, ולא אחת – אנו עומדים מהצד ופשוט מצטערים על כך. אנו מצטערים על כך – הן בשל הפגיעה העתידית הקשה שנגרמת לילדיהם של בני הזוג, והן בשל האנרגיה הרבה שאותה משקיעים אותם בני זוג, בלעשות רע, במקום להשקיע את האנרגיה בבניית חיים חדשים.
לכן, לאור החשיבות העצומה שאנו רואים בנושא, מצאנו לנכון לחבר את המאמר שלהלן, שבמסגרתו נסביר ונציג מספר עצות, כיצד אפשר להתגרש נכון, ללא נזקים, ובמינימום פגיעה. כל זאת, נעשה לידיעתכן/ם ונוחיותכן/ם, הגולשות והגולשים:
נעיר בפתח הדברים, כי המאמר שלהלן הוא מאמר כללי בלבד, ואין בו כדי להוות תחליף לייעוץ משפטי ספציפי. המאמר כתוב בלשון זכר, אך פונה לשני המינים כאחד.
להתגרש אך גם לנהוג בכבוד:
אכן, לכאורה זהו הטיפ הכי "עמום" שניתן להעניק, אך למעשה זהו הטיפ הכי חשוב. תנהגו בכבוד כלפי בן או בת הזוג. אל תשכחו שזהו האדם שעמו הקמתם בית ומשפחה למופת. אל תשכחו שאתם מתגרשים מבן או בת זוג לשעבר. אינכם מתגרשים משותף עסקי שניסה לרמות אתכם. אתם לא מתגרשים מהאויב שלכם, אלא מאדם שאותו אהבתם. גם אם כיום אינכם אוהבים יותר, עדיין תלמדו לכבד את הצד השני. תכבדו את הקשיים שלו, ותצאו מנקודת הנחה שגם לו קשה להתגרש, ויכול להיות שגם הוא לא רוצה להתגרש. אם תלמדו לכבד את הצד השני, אתם תגלו במהרה שייתכן וגם הליך הגירושין יהיה קל בהרבה.
להיעזר בייעוץ משפטי:
גם אם אתם רוצים להתגרש, חשוב מאוד שתדעו מהן הזכויות שמגיעות לכם. אל תסכימו על כלום, ואל תחתמו על שום הסכם, לפני שנעזרתם בעורך דין מטעמכם, שתפקידו לדאוג לאינטרס שלכם. רק ייעוץ וייצוג משפטי הולם, ידאגו לכך שתוכלו להתגרש בצורה ראויה, נעימה, ונאותה, מבלי לפגוע בשום אינטרס משמעותי שלכם. כמו כן, יש לקחת בחשבון כי הליך גירושין לא מסתיים רק באמרה "מגורשת מגורשת", אלא כולל מעטפת שלמה שיש להסדיר, כגון – מזונות ילדים, לעיתים מזונות אישה, משמורת ילדים, וכן חלוקת הרכוש המשותף של בני הזוג. ללא עורך דין דיני משפחה, לא תוכלו לעשות זאת בצורה ראויה.
לנסות להידבר עם בן או בת הזוג:
אחת העצות החשובות ביותר שאנו יכולים להעניק לכם, בני הזוג המבקשים להתגרש, היא פשוט – תדברו!. אתם בני זוג לשעבר, אין סיבה שלא תוכלו לנהל דו שיח. לעיתים דו שיח פשוט יכול לפתור המון מחלוקות. אין תחליף להידברות!
להתגרש מבלי לערב ילדים משותפים:
אל תעשו את הטעות של לערב את ילדיכם. גם אם אתם מאוד כועסים על הצד השני, אל תפגעו במערכת היחסים בין ילדכם להורה השני. זו טעות שעשויה לפגוע בכם ובילדיכם, בעתיד. ילדים – הם מחוץ לתחום. אל תערבו אותם ואל תפגעו בהם.
לוותר היכן שאפשר:
לא פעם אנו נתקלים בבני זוג שפשוט מבקשים לעשות דווקא. אז זהו, שהדווקא רק יכול לעכב, להתיש, ולגרום לאנטי מהצד השני. בסופו של דבר – הדווקא עשוי לפגוע בכם. לכן, דעתנו היא ללמוד לוותר, היכן שאפשר לוותר. לעולם אל תוותרו על אינטרס אמיתי שלכם, אך אל תימנעו מפשרה, רק כדי לעשות בכוונה לצד השני. אין בכך כל תועלת – מניסיון.
לחשוב על היום שאחרי הגירושין:
כפי שפתחנו את המאמר, כך גם נבקש לסיים. אנו מזכירים כי בתחילת המאמר כתבנו שלא אחת אנו מצרים על האנרגיה שבני זוג בוחרים להוציא על לעשות דווקא לצד השני, במקום לתעל את אותה אנרגיה לבניית חיים חדשים אחרי הגירושין. כך, אנו מבקשים להציג עצה – אל תשכחו לעולם, שיום יבוא והגירושין יסתיימו, ואז תמצאו את עצמכם לבד. השאלה היא האם תהיה לכם אנרגיה לבנות חיים טובים יותר, או לא. לכן, תמיד תזכרו זאת במהלך הגירושין, ותמיד תשמרו על האנרגיה שלכם כדי לעשות טוב, כלומר – לבנות חיים טובים יותר ביום שאחרי.