מה זה גישור? למה זה טוב?

גישור גירושין – הליך הגישור נועד ליישב סכסוכים על ידי הסכמת הצדדים הנוגעים לעניין. בהליך הגישור מתקיים משא ומתן בין הצדדים המסוכסכים או בין באי כוחם, באווירה שקטה ונעימה, במטרה להגיע להסכם המקובל על שני הצדדים, כאשר המגשר הוא גורם ניטרלי שאינו בעל סמכות לפסוק ולהכריע בנושאי המחלוקת. מטרת הגישור נועדה לאפשר לצדדים המסוכסכים לעצב בעצמם פתרון לבעיה. אם מצליחים להגיע להסדר גישור יש להגישו לבית המשפט כדי להעניק לו תוקף משפטי.

הליך הגישור ליישוב סכסוכים מוסדר בסעיף 79 ג' ו- ד' לחוק בתי המשפט, התשמ"ד 1984, ובתקנות בתי המשפט (גישור) התשנ"ד 1993. הליך הגישור מהווה דרך אלטרנטיבית ליישוב סכסוכים מחוץ לכותלי בית המשפט. יש לגישור יתרונות רבים כיוון שזהו הליך מהיר, יעיל וזול יותר בהשוואה לניהול ההליך המשפטי בבתי המשפט. בנוסף, הגישור מאפשר למצוא פתרונות יצירתיים ליישוב הסכסוך והוא נחשב למחייב יותר עבור הצדדים שאינם מעוניינים לנהל מאבקים משפטיים ארוכים, יקרים ומתישים בבית המשפט.

בשנים האחרונות חלה תנופה בהליך הגישור בארץ לאחר שיעילותו הוכחה מעבר לכל ספק. משרד המשפטים הקים מרכז ארצי לגישור במטרה לקדם את הליכי הגישור בישראל כחלופה אטרקטיבית ויעילה לפתרון סכסוכים בבתי המשפט. אחת ממטרות הגישור היא להקל על העומס שנוצר עם השנים בבתי המשפט השונים, ולמעשה הניסיון מוכיח כי ניתן ליישב מחלוקות וסכסוכים רבים טרם הפניה לערכאות השיפוטיות.

מתי צריך מגשר?

מגשר מתווך בין הצדדים בדרך של ניהול משא ומתן חופשי. המגשר פועל באופן וולונטרי ועליו לנהוג בתום לב ובהגינות כלפי הצדדים. ניתן לפנות למגשר במגוון תחומים: סכסוכים עסקיים ומסחריים, חלוקת ירושה, צרכנות, נזיקין, סכסוכים כספיים, סכסוכים בתוך המשפחה, לרבות נושאי מחלוקת הנוגעים להליך הגירושין, חלוקת הרכוש ומשמורת.

כאשר הצדדים מעוניינים ליישב את הסכסוך במהירות ובאווירה רגועה ללא צורך בהליך משפטי יקר ומתיש ניתן לפנות לגישור. ראוי לציין כי לא ניתן לגשר בהליכים פליליים כמו מקרי אלימות במשפחה, גניבה, פשע וכן הלאה.

העקרונות היסודיים של הגישור

גישור גירושין – לפי סעיף 79 ג' לחוק בתי המשפט גישור הינו "הליך שבו נועד מגשר עם בעלי הדין, כדי להביאם לידי הסכמה ליישוב הסכסוך, מבלי שיש בידו סמכות להכריע בו". מכאן אנו למדים כי אחד העקרונות היסודיים של הגישור הוא העדר סמכות המגשר להכריע. עקרונות יסודיים נוספים של הליך הגישור הם – א

  • הצורך בהסכמת הצדדים – הליך גישור נשען על הסכמת הצדדים בכל שלביו, משלב ההחלטה להיכנס להליך הגישור, דרך ההשתתפות בדיונים וכלה בפתרון הסכסוך באמצעות עריכת הסכם בין הצדדים.
  • הסכם גישור – הצדדים נדרשים לחתום על הסכם גישור עם פתיחת ההליך בהתאם לתקנות בתי המשפט.
  • חסיון הליך הגישור – מידע המועלה בהליך הגישור נשמר בסודיות ותחת חסיון מוחלט, ולא יעשה בו שימוש בהליך משפטי אזרחי. המגשר חייב לשמור בסוד את המידע ואינו מורשה לעשות במידע דבר אלא לצרכי הגישור בלבד.

המערכת השיפוטית בארץ מעוניינת כי בטרם יובא הסכסוך לבית המשפט ינסו הצדדים ליישב את הבעיה מחוץ לבית המשפט. יש לכך שתי סיבות עיקריות:

  • להקל על העומס שנוצר בבתי המשפט.
  • מטעמים ערכיים: כדי לפתור בעיות מתוך רצון משותף והידברות בין הצדדים המסוכסכים.

גישור גירושין

מבנה תהליך הגישור

על הצדדים לפנות למגשר מוסמך ועם קבלת הסכמתם לגישור תקבע פגישת היכרות עם המגשר. במהלך הפגישה או כבר בשיחת הטלפון יקבל המגשר רקע כללי על הסכסוך ויעניק הסבר מפורט אודות מהות הגישור ואופן ניהולו, כמו גם התנאים הנדרשים כדי להצליח ליישב את הסכסוך באמצעות הגישור.

במהלך הדיונים של הליך הגישור יכול כל צד לשטוח את טענותיו כנגד הצד האחר ולהציג הוכחות וראיות לחיזוק טענותיו. המגשר אינו צד בעניין ומטרתו לקיים דיאלוג בין הצדדים. מניתוח הדברים יכול המגשר להעלות חלופות חדשות ויצירתיות לפתרון הבעיות. חלופות אלה יובילו לרוב ליישוב הסכסוך בהסכם גישור. הליך הגישור קצר יחסית ותוך מספר פגישות ניתן להגיע להסכמות בדרכי נועם. הליך הגישור אינטימי ומאפשר לצדדים להביע רגשות בהשוואה להליך השיפוטי שנחשב למנוכר וטכני. עם זאת, קצב ההתקדמות תלוי בצדדים ובמורכבות הסכסוך. אם ההליך מסתיים ללא הסכם ועובר לבית המשפט, פרטי ההליך, כאמור לעיל, חסויים לחלוטין וחל איסור להשתמש במידע המועלה בהליך הגישור בעת התדיינות משפטית.

האם כל אדם יכול להיות מגשר? מה צריך לעשות על מנת להיות מגשר?

כל אדם בעל יכולות תקשורתיות טובות שאוהב להשכין שלום בין אנשים ומסוגל לראות ממדים רבים בכל סיטואציה בחיים יכול לעבור קורס גישור באחד המוסדות המתמחים בכך. נכון לשנת 2014 אין עדיין קריטריונים בחוק שמגדירים מיהו מגשר. עם זאת, כדי להיכלל ברשימת המגשרים שבתי המשפט מפנים אליהם על המגשר להיות בוגר קורס גישור, בעל תואר אקדמי ולהיות בעל חמש שנות ניסיון מקצועי בתחום עיסוקו.

האם עורך דין יכול להיות מגשר? מה היתרונות של עורך דין שהוא גם מגשר?

עורכי דין רבים עוברים קורס גישור ומציעים את שירותיהם לצדדים מסוכסכים המעוניינים בהליך קצר וזול בהשוואה להליך משפטי מורכב, יקר ומתיש. עורך דין שהוא גם מגשר בקיא בחוק ולכן יכול להציע פתרונות יצירתיים וחוקיים לצדדים המסוכסכים. לרוב, הוא בעל ניסיון רב בניסוח וכתיבת הסכמים המשקפים את רצון הצדדים למצוא פתרון לבעיה ובניסוח כללים מחייבים וברורים כך שהצדדים יפעלו על פיהם כדי להימנע מסכסוך נוסף בעתיד. כאשר פונים לגישור בנושאי גירושין ויחסי ממון מומלץ לפנות לעורך דין גירושין שהוא גם מגשר כיוון שהוא יוכל לנסח גם הסכם גירושין הכולל את כל הדקויות הנדרשות בתחום מורכב זה.

מהו המעמד החוקי של גישור? האם הוא מחייב מבחינה חוקית?

סעיף 79 ג' לחוק בתי המשפט קובע כי בית המשפט רשאי להעביר תובענה להליך גישור כל עוד הצדדים הביעו הסכמתם לכך. הסדר גישור אינו נכפה על הצדדים אלא מושג רק בהסכמה. הגישור נחשב להליך מומלץ ובשנים האחרונות הפך לדרך מקובלת לפתרון סכסוכים במגוון תחומי חיים. ראוי לציין כי בשלהי שנת 2014 עבר בכנסת חוק להסדר התדיינות בסכסוכי משפחה שיאפשר למדינה לכפות גישור על זוגות המעוניינים להתגרש. החוק מהווה בשורה חדשה וייאלץ את הזוגות להשתתף במספר פגישות גישור לפני העברת הדיון לערכאות השיפוטיות במטרה להתמודד עם הרגשות הקשים הנלווים להליך הגירושין מחוץ לכותלי בית המשפט ומתוך רצון לנסות ליישב סכסוכים בדרך נעימה יותר ולא על חשבון הילדים או מתוך רגשות נקם.

בהליך גישור המסתיים בהצלחה חותמים הצדדים על הסכם גישור אותו יש לאשר בבית המשפט על מנת להעניק לו תוקף משפטי מחייב.

האם ניתן להפסיק תהליך גישור?

בכל שלב יכולים הצדדים להפסיק את הליך הגישור. על הצד המעוניין להפסיק את הגישור להודיע על כך בכתב לצד האחר ולמגשר. הפסקת הגישור אפשרית על ידי אחד הצדדים, בהסכמת שני הצדדים או על ידי המגשר עצמו. מגשר רשאי להודיע על הפסקת תהליך הגישור אם הוא רואה סיכויי הצלחה נמוכים להגיע להסכם או כאשר העניין אינו מתאים לגישור. כמו כן, המגשר רשאי להפסיק את התהליך כאשר מי מהצדדים אינו נוהג בתום לב או בהגינות, אינו משתף פעולה או אנו מגלה מידע הנדרש להגיע להסכם. אם המגשר מגלה כי הסכם הגישור אליו הצדדים חותרים אינו חוקי או בלתי מוסרי הוא רשאי להודיע על הפסקת התהליך. גם במקרים בהם המגשר אינו מקבל את שכר טרחתו הוא רשאי להפסיק את תהליך הגישור.

לתאום פגישת ייעוץ אישית עם עורך דין יעקב בלס צלצלו >> 072-3931041

כתיבת תגובה