הליכי גירושין הם הליכים לא פשוטים לבני הזוג – והסיבות לכך הן רבות: רגשיות, כלכליות והדוגמאות עוד רבות. לעיתים, הליך גירושין מחמיר ומקשה עוד יותר על הצדדים, מהסיבה הפשוטה – לפעמים בני הזוג הופכים את הליך הגירושין להליך מורכב, כאשר הם מתעקשים על כל דבר ובכך מסבכים את ההליך, מבחינת פרוצדורה משפטית. עם זאת, כעורכי דין בתחום המשפחה, אנו יכולים לומר כי ישנן דרכים להפוך את הליך הגירושין להליך קל יותר לבני הזוג. אומנם – לא כל בני זוג יתחברו לעמדה שנציג במאמר שלהלן. הצעתנו לא בהכרח תתאים לכל בני זוג. עם זאת, עדיין מדובר בדרך – אשר בוודאי יכולה לסייע לזוגות רבים.
מכאן, במאמר שלפניכם/ן, נסביר בקצרה על המונח גישור זוגי ונסביר על היתרונות והחסרונות שלו. כל זאת נעשה לידיעתכם/ן ונוחיותכן/ם, הגולשות והגולשים:
נעיר – המאמר שלפניכם/ן הוא מאמר כללי, ואין בו כדי להוות תחליף לייעוץ משפטי ספציפי.
הליך גירושין – המורכבות:
הליכי גירושין אינם מסתכמים רק בגירושין בבית הדין הרבני (כאשר מדובר בבני זוג יהודים), אלא שיש נדבכים נוספים, שביניהם – חלוקת הרכוש המשותף של בני הזוג, ואף הסדרת סוגיית משמורת הילדים המשותפים של בני הזוג, וכן הסדרת שיעור המזונות. לרוב, תביעת הגירושין תתנהל בבית הדין הרבני. במקביל – ענייני משמורת ומזונות והסדרת הרכוש, יכולים להתנהל גם בבית המשפט לענייני משפחה.
מכאן, שהליך גירושין הוא מורכב למדי מבחינה משפטית. מבחינה רגשית, לעיתים ניהול ההליך מלווה באמוציות וקשיים רגשיים.
גישור – מה המשמעות?
גישור, מהמילה גשר, נועד לסייע לבני זוג, לנהל הליך שמבוסס על הידברות והסכמה. הליכי גישור הם הליכים שנעשה בהם שימוש במשפט האזרחי (בתיקים מסחריים, נזיקיים וכיו"ב) ואף במשפט הפלילי.
בתחום דיני המשפחה, נערכים כיום הליכי גישור משני סוגים: ההליך הראשון – הוא הליך של יישוב סכסוך. לפי החוק, כאשר מגישים תביעה לבית המשפט לענייני משפחה או לבית הדין הרבני, יש קודם לפנות להליך של יישוב סכסוך, שבמסגרתו ייערכו מספר מפגשים של המגשר עם שני הצדדים. במידה והליך הגישור לא מצליח, אזי מותר למגיש התביעה, להגיש תביעה לבית הדין או לבית המשפט לענייני משפחה.
במקביל, קיים סוג נוסף של הליך גישור בתחום המשפחה – שהוא התחום הוולונטרי. כלומר, מדובר בצדדים, לרבות בני זוג, אשר בוחרים מרצונם החופשי, להיעזר בשירותיו של מגשר גירושין. זאת, כדי שיביא אותם לידי פשרה.
גישור – כיצד הוא מסתיים?
הליך גישור מוצלח, הוא הליך שבמסגרתו המגשר מצליח להביא את הצדדים לידי פשרה. היתרון הגדול בהליך גישור, הוא כי הסכם שמסתיים מכוח הליך גישור, הוא הסכם שנערך בהסכמת בני הזוג, וזאת מבלי לנהל הליך משפטי מורכב בערכאות. בנוסף, בהליך גישור, אין צורך בחקירות נגדיות משפילות, או בהצגת טענות קשות כלפי הצד השני, מאחר וכל תכליתו של הליך גישור היא לגרום קודם לצדדים להרגיש בנוח, וזאת כדי להביאם לבסוף לפשרה מוסכמת.
מי הוא מגשר גירושין:
מגשר גירושין, שמסייע בגישור זוגי לבני זוג, הוא בדרך כלל עורך דין שעוסק בתחום דיני המשפחה, אך לא תמיד. ישנם אנשים רבים שמחזיקים בתעודת מגשר. עם זאת, אנו ממליצים לפנות לגישור זוגי – בפני עו"ד משפחה, שיש לו ניסיון פרקטי בתחום דיני המשפחה.
לסיכום – כדאי ללכת לגישור זוגי?
התשובה חיובית. גם אם לא מצליחים בהליך הגישור, הרי שתמיד אפשר לפנות לבית המשפט. לכן, תמיד כדאי לתת הזדמנות להליך גישור, שיכול לחסוך לבני הזוג עלויות כספיות וכן עוגמת נפש. מכאן, אנו ממליצים תמיד לנסות גישור זוגי.
האם אתם/ן עדיין מתלבטים/ות? פנו לייעוץ משפטי אצל עורך דין דיני משפחה, אשר ימליץ לכם/ן בנושא, בהתאם לנסיבות הרלוונטיות שלכם/ן.