צוואה בעל פה היא צוואה אשר נמסרה על ידי המצווה עצמו (המוריש) לנציג הרשות השופטת – צוואה בפני רשות – או בזמן שאותו אדם היה על ערש דווי – אז נהוג לכנות אותה צוואת שכיב מרע.
צוואה בעל פה בפני רשות
צוואה בעל פה בפני רשות היא צוואה אשר ניתנת בעל פה בפני שופט, חבר בית דין, רשם בית המשפט, הרשם לענייני ירושה או נוטריון. לאחר שהצוואה ניתנת, נציג הרשות מקריא אותה למצווה, והמצווה מאשר כי זו היא אכן צוואתו. לאחר מכן רושם הנציג את האישור על פני הצוואה עצמה. כמו כן, אם המצווה אינו שולט בשפה בה נכתבה הצוואה, ניתן להשתמש במתרגם, אך הצוואה חייבת להיקרא למצווה בשפת המקור.
צוואה בפני רשות היא צוואה בעלת תוקף משפטי מחייב מהרגע בו היא נרשמה ולכן קשה יותר לערער עליה. כמו כן, אם המצווה חולה, ניתן לצרף לצוואה אישור רפואי החתום בחתימה נוטריונית.
צוואת שכיב מרע
לעומת צוואה בעל פה בפני רשות, צוואת שכיב מרע היא צוואה אשר ניתנה בעל פה על ידי אדם אשר ראה את עצמו כמי שעומד לפני המוות ולכן לא הייתה דרך אחרת לצוות בה את הצוואה. הצוואה עצמה צריכה להיערך בפני שני עדים – לא בהכרח עורכי דין או נציגים של הרשות השופטת.
ההבדל העיקרי בין צוואת שכיב מרע ובין צוואה רגילה הוא שכתב היד והחתימה על גבי הצוואה אינם של המוריש עצמו, אלא של העדים.
צוואת שכיב מרע תיחשב לצוואה חוקית ובעלת תוקף של מסמך מחייב כאשר התקיימו כל התנאים הבאים :
- בנוסף לדבר המצווה, יש לרשום את התאריך המקורי בו התקבלה הצוואה ואת הנסיבות שהובילו למתן הצוואה דווקא בדרך זו
- העדים הם אלו אשר צריכים להפקיד את זיכרון הדברים אצל הרשם לענייני ירושה, מוקדם ככל הניתן
- הצוואה תקפה למשך כחודש לאחר שנתקבלה, אך תבוטל אם המצווה עדיין בחיים
- המצווה צריך להיות צלול לחלוטין ובגמירות דעת מוחלטת
מספיק שרק אחד מן התנאים האלו לא יתקיים על מנת שהצוואה לא תהיה קבילה בבית המשפט ותיפסל. יתרה מזאת, בתי המשפט נוהגים לבדוק את העדים בציציות ולוודא כי לא השפיעו בצורה בלתי הוגנת על המת.
עריכת הצוואה בסיוע אמצעים דיגיטאליים
השימוש בווידיאו מאפשר להביא את דברי המצווה כלשונם, כך שלא ניתן יהיה לערער על העובדות הקשורות לתוכן הצוואה. באמצעות הווידיאו גם קל יותר להיווכח כי הדברים נאמרו בשעה שהמצווה היה ערני והגיב לסביבתו, כך שקשה הרבה יותר לקעקע את אמינותם של העדים במקרה של צוואת שכיב מרע. עם זאת, חשוב להדגיש כי הצילום בווידיאו אינו מחליף את נחיצותה של עריכת צוואה כדין לפי כל הכללים שפורטו מעלה, והוא בבחינת ראייה בלבד.
בפסק דין של בית המשפט העליון שניתן בשנת 1998, גרסה השופטת דורית בייניש כי יש להמליץ על שימוש בפרקטיקה זו – " …יתכן כי יש להמליץ על פרקטיקה זו של הקלטה ואף על הנצחה חזותית באמצעות וידאו. האמצעים הטכנולוגיים המתקדמים העומדים כיום לרשותנו יכולים להקל במידה רבה על דרכי ההוכחה ולחסוך את ההתדיינויות הממושכות והסבוכות הכרוכות בהוכחת מעמד החתימה". מיותר לציין כי בעשור וחצי שחלפו מאז, האמצעים להקלטה ולתיעוד רק הלכו והשתכללו.
בכל אופן, חשוב שהצוואה עצמה תוקלט באמצעות ציוד איכותי ואיכות השמע והוידיאו תהיה גבוהה ככל הניתן: עלותה של צוואה כזו עומדת לרוב על כמה מאות שקלים, אך ערכה לא יסולא מפז. הנזק הכספי שעשוי להיגרם ליורשים עקב צוואה שיש חשד שנפל בה פגם או צוואה שבית המשפט פסל אותה, הוא גדול לאין שיעור.
צוואה בעל פה היא אפשרית מבחינה חוקית ואף הכרחית במקרים בהם מדובר באדם החולה במחלה קשה או אף נמצא על סף מוות. עם זאת, לפני שעורכים צוואה שכזו, רצוי להתייעץ עם עורך דין מומחה לענייני ירושות על מנת למצוא את הדרך הטובה ביותר לבצע זאת – דרך אשר תבטיח כי הצוואה תתקבל בבית המשפט ויהיה קשה להתנגד לה.
מעוניינים לקבל יעוץ ומידע נוסף בנושא צוואה בעל פה? צרו קשר עם עורך דין משפחה יעקב בלס – מומחה לתחום ירושה ודיני משפחה ותקבלו שירות מקצועי ויחס אישי וחם.