איך נוציא צו ירושה?

בסופו של יום, צו ירושה נוגע לכל אחד מאתנו. לכן, חשוב להכיר מהו צו ירושה ומה ההבדל בין צו ירושה לבין צוואה. ענייני ירושות וצוואות חשובים, כדי לדעת כיצד תתבצע חלוקת העיזבון של המנוח, באם קיימת צוואה תקפה או לא. במאמר זה נסקור מהו חוק הירושה, מהי בקשת צו ירושה, מהי צוואה ואילו אפשרויות קיימות לעריכתה, כיצד מתבצעת חלוקה בין היורשים ועוד. מאמר זה מובא לנוחיותכם/ן, קוראים/ות יקרים/ות. אין לראות במאמר זה תחליף לייעוץ משפטי על ידי עורך דין המתמחה בתחום העיזבון.

חוק הירושה הישראלי:

חוק הירושה, התשכ"ה-1965 (להלן: "החוק"), קובע מי יהיו יורשיו של המנוח וכיצד תהיה החלוקה, בין אם נערכה צוואה, ובין אם אדם נפטר ולא הותיר אחריו צוואה. כלומר – במקרה שהמנוח לא הותיר אחריו צוואה ורוצים לממש את נכסיו, תוגש בקשה לרשם לענייני ירושה. במקרים חריגים, בקשת צו הירושה תועבר ישירות, מלשכת הרשם לענייני ירושה, לבית המשפט לענייני משפחה.

צו ירושה:

בעת שאדם נפטר ולא הותיר אחריו צוואה, ניתן יהיה להגיש בקשה לצו ירושה, באמצעות רשם הירושה. צו הירושה הינו צו משפטי לכל דבר ועניין, הקובע את חלוקת העיזבון של המנוח, באם לא הותיר אחרי מותו צוואה כלשהי. צו הירושה יכלול בתוכו את כלל היורשים של המנוח.

חשוב לציין, כי בצו הירושה לא ייכללו הנכסים שהותיר אחריו המנוח, אלא רק החלוקה בין היורשים, באם יש כאלה. במאמר זה נסקור מהו צו ירושה, מיהו רשם הירושה ועוד. חוק הירושה קובע כי יורשיו של המנוח הם היורשים שלו מכוח הדין, כאשר לא הותרה צוואה תקפה. סעיף 1 לחוק הירושה קובע כי "במות אדם עובר עזבונו ליורשיו". כמו כן, סעיף 2 לחוק הירושה קובע כי "היורשים הם יורשים על פי דין או זוכים על פי צוואה; הירושה היא על פי דין זולת במידה שהיא על פי צוואה". הירושה תחולק לקרובים של המנוח, ילדיו ובן הזוג. עם זאת, אם קיימת צוואה תקפה, החלוקה תיעשה לפי רצונו של המנוח.

צוואה:

מדובר במעין ציווי, כאשר אותו מנוח מחליט מרצונו החופשי מה ייעשה בכלל רכושו ונכסיו לאחר מותו. צוואה הינה מסמך משפטי כתוב, שבו מחליט המנוח כיצד תתבצע החלוקה ולמי. ישנם מספר סוגים של צוואה בהתאם לחוק הירושה, כדלקמן:

צוואה הכתובה בכתב יד: כל המסמך יירשם בכתב יד. מדובר בדרך הקלה ביותר ומסמך זה אפילו לא נבדק על ידי עורך דין או גורם מוסמך.

צוואה לפי עדים: במסמך צוואה לפי עדים, יעידו ויחתמו שני עדים בעת ניסוח המסמך, שגם הוא נכתב בכתב יד.

צוואה בעל פה: כאשר אדם נמצא בימיו האחרונים, כלומר, "שכיב מרע", אזי עליו להביא שני עדים אשר יעידו בעל פה. באם האדם נותר בחיים, צוואה זו איננה תקפה יותר. במילים אחרות, שני עדים יערכו זיכרון דברים, שאותו יקבע המצווה. צוואה זו תהיה בתוקף עד 30 ימים, שכן היא נועדה להיכתב כאשר אדם עומד למות.

צוואה בפני רשות: גם צוואה זו הינה בעל פה והיא תיעשה מול מי שמוסמך על פי חוק הירושה ואשר יהיה מופקד על צוואה זו, עד למותו של המנוח.

סדרי עדיפויות בין היורשים:

כאשר לא קיימת צוואה תקפה, הירושה תתחלק שווה בשווה בין בן הזוג של המנוח לבין ילדיו (הילדים מתחלקים ביניהם). כמו כן, שיטת הירושה היא כדלקמן: היורשים הינם בני הזוג, ההורים, הילדים, או קרובי משפחה. במקרים שבהם למנוח אין קרובי משפחה או יורשים לפי חוק הירושה, עזבונו הולך כולו למדינה.

לסיכום צו ירושה:

צו ירושה נועד להכריע בהיבט הזכויות של הירושה עצמה ושל יורשיו של המנוח. חשוב להבחין בהבדל בין צו ירושה לבין צוואות וסוגיהן, שכן צוואה ממחישה את רצונו החופשי של המנוח, לקבוע את חלוקת הרכוש והנכסים בעת מותו. כמו כן, בעת פטירת המנוח, יפנו קרובי המשפחה או היורשים, על מנת לקבל את צו הירושה ועזבונו של המנוח. אי לכך, חשוב להיוועץ עם עורך דין מקצועי שיסייע בהכנת בקשה לצו ירושה, על מנת להסדיר את חלוקת העיזבון ולפנות לאחת מלשכות הרשם לענייני ירושה. כמו כן, ניתן גם לפנות לאחד מבתי הדין הדתיים.

Rate this post