דיינים ושופטים, עורכי דין וטוענים: על ההבדלים בין בית דין רבני ובית משפט לענייני משפחה

לפי החוק בישראל, תיק גירושין יכול להתנהל בבית דין רבני או בבית משפט לענייני משפחה. בשורות הבאות נלמד להכיר מעט את המוסדות הללו ואת ההבדלים ביניהם.

מה זה בית דין רבני?

בית הדין הרבני הינו מוסד שיפוטי שפוסק לפי ההלכה היהודית. בתי הדין הרבניים הם חלק ממערכת המשפט בישראל; לפי החוק הישראלי לבתי הדין הללו יש את הסמכות הבלעדית על עריכת נישואין וגירושין במדינת ישראל.

מה זה בית משפט לענייני משפחה?

בסמכותו של בית משפט לענייני משפחה לטפל בשלל הבעיות שצצות בסכסוכים משפחתיים. האופי של בית המשפט הזה שונה מאופיים של בתי משפט אחרים בגלל אופי הבעיות שבהן הוא מטפל. הגישה השלטת בו היא כזו ששמה את הדגש על גמישות וניסיון למצוא פיתרון מועיל לכל הצדדים.

מהם ההבדלים העיקריים בין בית הדין ובית המשפט?

מלבד ההבדלים הברורים הנובעים מאופי המוסדות – בית הדין הרבני הוא מוסד דתי ואילו בית המשפט לענייני משפחה הוא מוסד אזרחי – ישנם נושאים שבהם מסורה הסמכות הבלעדית לאחד ממוסדות אלו. בית הדין הרבני הוא המוסמך היחידי להעניק גט ואילו בית המשפט לענייני משפחה הוא המוסמך היחיד לדון במזונות הילדים (אלא אם כן ההורים הסכימו שגם נושא זה יידון בבית הדין הרבני.)

מה עדיף לנשים? ומה עדיף לגברים?

התשובה הנפוצה היא שלגבר מוטב שתיק הגירושין יידון בבית הדין הרבני ואילו לאישה מוטב שהתיק יידון בבית המשפט לענייני משפחה. יש לא מעט אמת בתשובה המקובלת הזו. בית המשפט לענייני משפחה, לדוגמה, נוטה לפסוק מזונות גבוהים יותר לאישה מאשר בית הדין הרבני. אבל זו איננה תשובה מלאה או נכונה באופן מוחלט.

למעשה, יש לבחון כל מקרה לגופו ולדעת מהן המטרות של כל אחד מבני הזוג. בחלק מהמקרים – בהתאם למצב הייחודי של הלקוח – דווקא לגבר מוטב לפנות לבית המשפט ואילו לאישה מוטב לפנות לבית דיון רבני.

דוגמאות למקרים שבהם האישה דווקא תעדיף בית דין רבני:

  • אם האישה רוצה שהילדים יישארו בחינוך דתי לאחר הגירושין והגבר מתנגד.
  • אם הגבר בגד באישה: במקרה שכזה בית הדין נוטה לחייב את הבעל בתשלום הכתובה – סכום לא קטן – ולעיתים גם בפיצוי נוסף לאישה.

דוגמה למקרים שבהם הגבר דווקא יעדיף בית משפט לענייני משפחה:

  • אם הגבר מעוניין במשמורת משותפת על הילדים: בית הדין הרבני, בגלל אופיו השמרני, נוטה להעניק משמורת מלאה לאם.
  • אם הגבר לא רוצה להשאיר את הבית המשותף לאישה: בית דין רבני עשוי להחליט שלאישה יש זכות להישאר בבית המשותף (מדין מדור) ואילו בית המשפט עשוי להחליט שיש למכור את הבית ולחלק את שוויו במסגרת חלוקת הרכוש.

לכן התשובה הנכונה היא שכל מקרה צריך להיבחן לגופו, על כל הפרטים שבו, ורק אז ניתן לקבל החלטה מושכלת איזו רשות עדיפה. אין ספק שהחלטה מושכלת שכזו מוטב לקבל בעזרת עורך דין גירושין בעל ידע מתאים.

דבר נוסף שיש להזכיר, ולו בקיצור נמרץ, הוא מירוץ הסמכויות: בסופו של דבר אם אחד מבני הזוג הקדים את השני ופתח תיק בבית הדין או בבית המשפט, התיק יידון שם.

טוען רבני או עורך דין?

קודם כל, חשוב להדגיש שעורך דין רשאי לייצג את הלקוח/ה שלו בפני בית הדין הרבני. טוען רבני, לעומת זאת, איננו יכול לייצג את הלקוח שלו בפני בית המשפט לענייני משפחה כיוון שההסמכה שלו מוגבלת לייצוג רק בפני בית הדין הרבני.

ההכשרה שעוברים טוענים רבניים מכינה אותם לסיוע ללקוחות שלהם בפני בית הדין הרבני. הם מכירים את ההלכה, את הנהלים ואת סדרי הדין בבית הדין הרבני ולכאורה הם מתאימים יותר לייצוג לקוחות בפני בית הדין הרבני. אך האם הם באמת עדיפים על עורכי דין לענייני משפחה?

תשובה אחת היא שכדאי לשכור את שירותיו של טוען רבני לצד שירותיו של עורך דין גירושין: הטוען ידאג להיבט הדתי של הגירושין ועורך הדין ידאג להיבט האזרחי. הבעיה היא שלא כל אחד יכול לעמוד מבחינה כלכלית בעלות של שני בעלי מקצוע. יתר על כן, תיק גירושין הוא עניין מספיק מסובך גם אם לא מחלקים את האחריות עליו בין שני גורמים שעלולים שלא להסכים על מה שצריך לעשות.

חשוב לזכור שגם אם תיק הגירושין מתנהל בבית הדין הרבני הרי שיש לו היבטים רבים שהם אזרחיים. עורך דין גירושין שעבר הכשרה מתאימה יידע כיצד לעמוד בפני בית הדין הרבני; בנוסף הוא בעל מומחיות בכל ההיבטים האזרחיים של הגירושין ובכלל דיני המשפחה.

עוד נקודה לסיום: כפי שהזכרנו קודם, ההחלטה על בחירת המקום שבו יידון תיק הגירושין – האם לפנות לבית הדין הרבני או לבית המשפט לענייני משפחה – היא מהותית מאוד ובעלת השפעה גדולה על תהליך הגירושין כולו. אין ספק שעורך דין גירושין הוא הכרחי בשביל ההחלטה הראשונה הזו כיוון שהוא מכיר היטב את התמונה הגדולה, את היתרונות והחסרונות של כל בחירה ואת ההתאמה לפרטים של המקרה הספציפי. הוא זה שיידע להמליץ על הזירה המועדפת לתהליך הגירושין.

ניתן לקרוא עד נושא חשוב זה בכתבה שלנו :
דע לאן אתה הולך: בית דין רבני מול בית משפט לענייני משפחה, למי כדאי לפנות?

מעוניינים לקבל מידע נוסף בנושא בית דין רבני ובית משפט לענייני משפחה? צרו קשר עם עו"ד גירושים יעקב בלס – מומחה לתחום גירושין ודיני משפחה ותקבלו שירות מקצועי ויחס אישי וחם.

לתאום פגישת ייעוץ אישית עם עורך דין יעקב בלס צלצלו >> 072-3931041