גביית מזונות

לרדוף אחרי החוב – שאלות, תשובות והערות לגבי גביית מזונות

כשבית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני פוסקים מזונות אישה או מזונות ילדים, זה לא תמיד סוף הסיפור. פסיקת בית המשפט אמנם מחייבת אבל מה קורה כשהצד שצריך לשלם מסרב לשלם? בשורות הבאות נסקור בקצרה כמה מההיבטים המרכזיים של הנושא הלא כל כך נעים הזה: גביית מזונות ממי שמסרב לשלם.

ראשית, גביית מזונות יכולה להיעשות באחת משתי דרכים: באמצעות הלשכה להוצאה לפועל או באמצעות הביטוח הלאומי.

גביית מזונות באמצעות המוסד לביטוח לאומי

הביטוח הלאומי, במקרה והוגשה לו בקשה לגביית מזונות, ישלם לאישה את המזונות שנקבעו בבית המשפט או את הסכום הקבוע בתקנות הביטוח הלאומי – הסכום הנמוך מבין השניים.

מלבד המגבלה הזו – המזונות שמשלם הביטוח הלאומי הם לרוב נמוכים ממה שנקבע בפסק הדין – ישנה מגבלה נוספת: אישה שמשכורתה גבוהה מסכום מסוים – רף שאמור לקבוע מי נזקקת לתשלום מזונות לה ולילדיה ומי יכולה להסתדר לבד – לא יכולה לתבוע גביית מזונות מהביטוח הלאומי. היתרון של הביטוח הלאומי הוא שמדובר בהליך קצר ופשוט יחסית וניתן לדעת בביטחון שיתקבל סכום כסף מסוים.

גביית מזונות באמצעות הלשכה להוצאה לפועל

הגבייה באמצעות ההוצאה לפועל פתוחה בפני כולם, ללא הגבלה על כושר ההשתכרות שלהם. הלשכה להוצאה לפעול תפתח בחקירה כדי לבדוק אם אכן מדובר במקרה שבו יש סירוב לתשלום מזונות. אם הוחלט שאכן מדובר במקרה שכזה הלשכה תפעל במגוון דרכים שהחוק מאפשר לה.

במקרים והסרבן לא נשבר, ישנם מספר אמצעים שהלשכה רשאית להשתמש בהם כנגדו:

  • עיכוב יציאה מן הארץ
  • עיקול משכורת
  • עיקול החלק של הסרבן בדירה המשותפת או עיקול כל רכוש השייך לו
  • האמצעי הקיצוני ביותר: פקודת מאסר

היתרון של ההוצאה לפועל הוא שניתן לגבות את כל הסכום שנפסק בבית המשפט. החיסרון הוא שמדובר לעיתים בהליך ארוך ומסובך שלא תמיד מסתיים בהצלחה.

איך מחליטים אם לפנות לביטוח הלאומי או להוצאה לפועל?

בהתאם לפרטים הספציפיים של המקרה (כושר ההשתכרות, דחיפות התשלום, גובה המזונות וכן הלאה.) מומלץ להתייעץ עם עו"ד גירושין לפני שמגישים בקשה ללשכה או לביטוח כדי להיות בטוחים שזהו אכן הצעד הנכון עבורכם.

מה עושים אם הצד שמחויב לשלם מזונות לא יכול לשלם?

ישנם הרבה מקרים שבהם הצד הנתבע מנסה להתחמק מהתשלום באמצעות הטענה שאין לו את היכולת לשלם. אבל מה עושים אם זו האמת ואין לו שום אפשרות לשלם כי הוא פשט רגל או איבד את יכול ההשתכרות שלו?

במקרה של פשיטת רגל – כשבית המשפט הכריז על מישהו כפושט רגל – ניתן להגיש בקשה לגביית המזונות במסגרת הסדר פשיטת הרגל ומתוך נכסיו של פושט הרגל: מזונות הילדים קודמים לחובות לנושים אחרים.

במקרים מסוימים ניתן לתבוע תשלום מזונות מקרובי משפחה מדרגה ראשונה של בעל החוב – ההורים, האחים והילדים. אחד התנאים הוא שהקרובים מדרגה ראשונה יכולים לספק את הצרכים שלהם, של בני זוגם ושל ילדיהם הקטינים.

בכל מקרה שבו המחויב בתשלום המזונות באמת לא יכול לשלם הרי שניתן לפנות לביטוח הלאומי כפי שכבר הזכרנו קודם לכן.

מה עושים אם סרבן התשלום עבר לגור בחוץ לארץ?

כאשר הסרבן עבר – או ברח – למדינה אחרת, המצב מסתבך אבל לא הופך לבלתי אפשרי. בין ישראל ובין כחמישים מדינות אחרות מתקיימת ה"אמנה של ועידת האו"ם בדבר חיובי מזונות" (המכונה גם אמנת ניו-יורק) – אמנה שמחייבת את המדינה שבה נמצא סרבן התשלום לגבות ממנו את המזונות שהוא חייב בהם. הדבר מחייב כמובן עבודה לא פשוטה אבל זהו פתח תקווה עבור נשים רבות. כדי לשמוע על כך ביתר פירוט מומלץ לפנות לעורך דין לענייני גירושין שיוכל לסייע במקרה הזה.

ואם אני הצד הנתבע? מה אני יכול לעשות?

אם מדובר במקרה ובו הנתבע כבר שילם את חובו הרי שהוא יכול לפנות אל ההוצאה לפועל או הביטוח הלאומי ולהגיש טענת "פרעתי" – הוא יזומן לדיון ובו יתבררו טענות הצדדים. מומלץ, כמובן, להיעזר בעורך דין שיוכל לסייע מבחינה משפטית ומקצועית בכל מקרה שבו יש להתמודד עם תביעת גביית מזונות. בכל מקרה, חשוב מאוד לשמור הוכחות על תשלום מזונות על כל צרה שלא תבוא וכדי להימנע מתביעות שאינן מבוססות.

אני מחויב לשלם מזונות לילד, אבל הוא מסרב לראות אותי – אני חייב לשלם?

במקרים מסויימים, לאחר בדיקה מקיפה של בית המשפט, ייתכן וייפסק שכיוון שהילד מסרב לראות את אביו הרי שיש לקצץ בסכום המזונות. עם זאת מדובר במקרים נדירים.

כמו בכל מאבק ונושא הקשור לתהליך הגירושין, גביית מזנות הוא תחום שאיננו קל ופשוט. עורך דין גירושין בעל ניסיון והתמחות בתחום יכול לסייע בתחום הזה ולהביא לפיתרון מהיר לבעיה המוכרת הזו.

לתאום פגישת ייעוץ עם עורך דין יעקב בלס צלצלו >> 072-3931041

Rate this post