בית המשפט לענייני משפחה – כל מה שחשוב לדעת

בית המשפט לענייני משפחה הוא ערכאה המיועדת לטפל בכל סכסוך משפחתי.

על אף שהוא מטפל גם בנושאים נוספים הקשורים לסכסוכים משפחתיים (כגון סכסוכים על ירושה), הוא מוכר במיוחד לציבור מתחום הגירושין. אמנם בית דין לענייני משפחה אינו מוסמך לערוך את הגירושין עצמם (ולהכריע האם יינתן גט או שייקבע "שלום בית"), אך הוא בהחלט מוסמך לדון בכל נושא אחר הנלווה להם כגון משמורת על הילדים, הסדרי שהות, חלוקת רכוש, מזונות וכן הלאה.מטרת הקמתו הייתה למעשה להקל על הזוג המתגרש על ידי ריכוז כל הנושאים הללו תחת קורת גג אחת (בעוד שבעבר מצאו עצמם בני הזוג מנהלים הליכים נפרדים בערכאות שונות – מצב מתיש וקשה המוסיף טירדה במצב שאינו קל כלל גם ללא בעיה זו). בית דין זה הוא למעשה בית משפט השלום המשמש בזמן מסוים בתפקיד ספציפי זה. על מנת לפנות לבית דין לענייני משפחה, על הצד היוזם להגיש תביעה בעניין מסוים (לדוגמה: משמורת על הילדים).

 

מרוץ הסמכויות

בית המשפט שבו תוגש התביעה הראשונה (בית המשפט לענייני משפחה מול בית הדין הרבני) הוא בית המשפט בו יתנהלו כל ענייני הגירושין. לכן ישנה חשיבות גדולה להזדרז ולהיות הראשון המגיש את התביעה בבית המשפט שלדעת התובע יהיה ה"נוח" ביותר מבחינתו בכל הנוגע להכרעות השופטים. נהוג לחשוב שלנשים עדיף שההליך יתנהל בבית המשפט לענייני משפחה ולא בבית הדין הרבני.

 

כיצד מגישים תביעה

על מנת להגיש תביעה בבית המשפט לענייני משפחה, יש לבצע מספר פעולות:

  1. לפנות לעורך דין שינסח כתב תביעה מסודר.
  2. למלא טפסים מתאימים.
  3. לחתום על תצהיר.
  4. לשלם אגרה. (אלא אם מדובר בתביעת מזונות או בבקשה לצו הגנה)
  5. להביא את כל החומר הרלוונטי התומך בתביעה.
  6. להגיש הכל יחד במזכירות בית המשפט.

לאחר מכן יש לבצע מסירה של כתב התביעה לצד שגנגד בעזרת שליח, שיחתים את הנמען שאכן קבל אותו.

 

מה עושה צד שהוגשה נגדו תביעה

במידה שהוגשה נגדך תביעה, יש להגיש כתב הגנה. חשוב לפעול מהר, מכיוון שבתביעת מזונות עומדים לרשותך 15 יום בלבד להגשת כתב ההגנה ובכל תביעה אחרת 30 יום.

גם כאן יש לגשת לעורך דין המתמחה בענייני משפחה, על מנת שינסח כתב הגנה מקצועי שיביא בחשבון את כל הנקודות הרלוונטיות.

בית המשפט אינו מתייחס בחיוב בדרך כלל לאנשים המציגים את טיעוניהם בעצמם ללא ייצוג, ולכן חשוב להגיע לדיונים בליווי עורך דין.

 

מאפייני בית המשפט לענייני משפחה

לבית המשפט לענייני משפחה מספר מאפיינים ייחודיים:

  • אין הגבלה על סכום התביעה
  • אין הגבלה על נושא התביעה
  • ישנה סמכות לנהל את הדיונים בדלתיים סגורות על מנת לשמור על פרטיות הצדדים
  • ישנה סמכות לוותר על סדרי הדין והראיות

בנוסף על ניהול הדיונים בעקבות התביעה שהוגשה, ניתן לבקש גם מבית המשפט שיוציא מספר צווים:

  • צו הרחקה (הכוונה לצו הרחקה מהבית במקרה של אלימות)
  • צו עיקול (למשל במקרה של אי תשלום מזונות)
  • צו מניעה
  • צו עיכוב יציאה מהארץ
 

יחידת הסיוע

לכל בית משפט לענייני משפחה מצורפת יחידת סיוע המורכבת מעובדים סוציאליים ופסיכולוגים. בין שאר תפקידי יחידת הסיוע מתקיימים מפגשים עם בני הזוג לצורך הכנת תסקיר המהווה למעשה חוות דעת מסייעת לשופט. השופט מתייחס לתסקיר זה כאל חוות דעת חיצונית של מומחה, ונשען עליו בקבלת החלטתו.

במידה ואתם נמצאים בפתחו של הליך גירושין, או נמצאים כבר עמוק בתוכו וזקוקים לעזרה מקצועית בענייני מזונות, משמורת וכו', חשוב לפנות לעורך דין מקצועי שיוכל לסייע וללוות אתכם בצורה הטובה ביותר. לפרטים נוספים, ניתן ליצור קשר עם עו"ד יעקב בלס: 072-3931041

5/5 - (1 vote)