ישנם זוגות שמתגרשים אחרי מספר שנים, ישנם זוגות שמתגרשים ממש בסמוך לחתונה (גם זה קורה!) וכן ישנם זוגות שמתגרשים אחרי שנות נישואין רבות, כאשר ילדיהם כבר גדלו. ככלל, גירושין אינם הליך פשוט: מדובר בהליך קשה מבחינה אישית ורגשית, במיוחד כאשר מדובר בזוגות שהיו נשואים שנים רבות וגידלו משפחה למופת. החיים של בני זוג שהתגרשו, במיוחד בגירושים מאוחרים, משתנים באחת. לכן מצאנו לנכון לחבר את המאמר שלהלן, שבו נסביר מה חשוב לעשות כאשר מתגרשים בגירושים מאוחרים, איך כדאי לעשות זאת נכון וכיצד ניתן להקל על שני בני הזוג. כל זאת נכתב כדי להעניק לכם/ן הקוראים/ות מידע איכותי, אך נעיר שהמאמר אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי ספציפי.
גירושין – רקע כללי:
הליך גירושין כולל לרוב מספר הליכי משנה. בישראל, גירושין נערכים בבית הדין הדתי. דהיינו, בני זוג יהודים יגישו תביעה לגירושין לבית הדין הרבני. ניתן להתגרש או בחוזה מוסכם או באמצעות הוכחה של עילת גירושין, לדוגמא – בגידה, מאיס עליי, מעשה כיעור, אי סיפוק מיני, עקרות והדוגמאות עוד רבות. במקביל לתביעת הגירושין, בני זוג אשר מתגרשים, צריכים להסדיר גם שאלות משניות כגון – משמורת ילדים, מזונות ילדים (ולעיתים גם מזונות אישה) וכן רכוש משותף.
זוגות בגירושים מאוחרים, לרוב לא צריכים להסדיר שאלות של משמורת ילדים, שכן ילדיהם כבר מבוגרים וכך סוגיית מזונות הילדים תהיה לרוב פחות רלוונטית. דווקא שאלות של חלוקת רכוש, ולעיתים גם מזונות אישה, יעסיקו יותר זוגות בגירושים מאוחרים.
תביעת גירושין מוגשת לבית הדין הדתי. אך תביעות לרכוש, מזונות ומשמורת ורכוש, יכולות להתברר בבית המשפט לענייני משפחה.
איך נתגרש נכון בגירושים מאוחרים:
הבה נמנה מספר טיפים לשאלה: כיצד נתגרש נכון בגירושים מאוחרים. הטיפים נכונים בכל סיטואציה, גם כשמתגרשים אחרי חצי שנת נישואין וגם אחרי 5 שנות נישואים. הבה נציג את הטיפים, המבוססים על ניסיוננו כעורכי דין משפחה וגירושין:
לנהוג בכבוד:
זוגות שמתגרשים, לעיתים שוכחים שהם לא מתגרשים מאויב, אלא מאדם שעמו הקימו משפחה ובית למופת. לכן, כעורכי דין משפחה, אנו תמיד ממליצים לבני הזוג לזכור שהם מתגרשים מבן או בת זוג, ויש לנהוג בכבוד. יש להבין שגם לצד השני קשה מאוד להתגרש: גם לו עצוב וגם הוא חושש מהיום שאחרי. לכן, תנהגו בכבוד ותגלו שהליך הגירושין יהיה קל בהרבה.
לקבל ייעוץ משפטי:
כאשר מתגרשים, חשוב מאוד לעשות זאת מעמדה של ידע והבנה. לכן, אנו תמיד ממליצים לפנות לייעוץ משפטי. אל תחפשו מדון. אספו מידע כדי להבין מהן הזכויות שלכם במסגרת הגירושין, הן בתחום הגירושין, הן בתחום המזונות והמשמורת והן בתחום הרכוש. הדברים נכונים במיוחד כאשר מדובר בגירושים מאוחרים.
לנסות לגשר ולפשר:
אנו תמיד מעודדים פשרות. לרוב, אין טעם לנהל הליכי גירושין ארוכים מייגעים וקשים, ולכן אנו ממליצים לנסות להגיע לפשרות ולהידבר. אפשר לעשות זאת יחדיו, ואפשר להיעזר במגשר גירושין בעל ידע, ניסיון ויכולת לגשר בין בני זוג המבקשים להתגרש. באמצעות גישור, אפשר לרוב להגיע להסכם פשרה כולל, שיחסוך מבני הזוג הליכי גירושין קשים, ארוכים ויקרים.
במסגרת גישור, לבני הזוג יש שליטה על ההליך, כי הוא נעשה בהסכמה. מצד שני, במסגרת הליכים משפטיים, לבני הזוג אין שליטה, כי בסוף השופט הוא שיקבע מה יהיה הדין בנסיבות העניין.
לא לערב ולא להסית את הילדים:
גם בגירושים מאוחרים, כאשר הילדים גדולים, אסור לערב ולהסית את הילדים. יש לנהוג בילדים בהבנה ובהערכה, ולנסות להציג להם תמונה של סיום יחסים, עם הערכה הדדית. כאשר אתם מסיתים את הילדים, אתם פוגעים בהם. גם הם רגישים וגם להם הגירושין קשים, אפילו אם הם בוגרים כבר.
לעשות את הדברים בהסכמה והערכה:
כאמור, בגירושים רצוי לעשות את הדברים בהערכה והסכמה. יש להימנע מריב מיותר ולזכור שאתם מתגרשים מההורה של ילדיכם ומאדם שעמו הקמתם בית למופת.
לסיכום:
במאמר זה עסקנו בגירושים מאוחרים. הסברנו מהם גירושים ומהם הליכי משנה להליך גירושים. לאחר מכן, הצגנו בהרחבה מספר טיפים, כיצד ניתן להתגרש בכבוד, גם כאשר מדובר בגירושים מאוחרים. נסיים את המאמר בהמלצה חמה: לקבל ייעוץ משפטי ספציפי של עורך דין דיני משפחה בעל ניסיון וידע משפטי.