תחום דיני המשפחה הוא תחום רחב ופורה. הוא כולל מספר רב של נושאים, שהם שונים מצד אחד, אך מצד שני הם די דומים, שכן החוט המקשר ביניהם, הוא תחום דיני המשפחה. להבדיל מתחומי משפט אחרים, תחום דיני המשפחה מצריך ידע נרחב, גם בתחומים שונים שבדרך כלל לא נוגעים לדיני המשפחה. כדוגמא כללית, עו"ד משפחה צריך גם להבין בתחום המקרקעין, משום שלא פעם, נזקקים לשירותיו בתור כונס נכסים, המוכר נכס משפחתי.

במאמר זה, מצאנו לנכון לסקור שורה של תחומים הנוגעים לדיני המשפחה, שבמסגרתם יש צורך בהתייעצות עם עורך דין דיני משפחה. נסביר לגבי כל אחד מהתחומים, מה הידע הנלווה שזקוק לו עורך הדין למשפחה. נעיר, כי מטרת המאמר היא להעניק לכם הקוראים תוכן איכותי, אך אין במאמר כדי להוות תחליף לייעוץ משפטי ספציפי.

גירושין בישראל:

תחום הגירושין הוא התחום השכיח ביותר שמעסיק עורך דין משפחה. גירושין בישראל נערכים על פי הדין הדתי שחל על בני הזוג, ומדובר בהליך מורכב, שכולל ניהול הליך בבית דין דתי, ולרוב גם ניהול הליכים נוספים (כגון – משמורת, מזונות, רכוש) בבית המשפט לענייני משפחה. עורך דין בתחום המשפחה צריך להיות בקיא גם בתחום הדתי ובהלכות המשפט העברי, וכן עליו להיות מקצוען בעל ידע וניסיון בייצוג בהליכי גירושין, שהם הליכים קשים, מורכבים ולרוב גם יקרים מבחינה כלכלית.

משמורת ילדים:

נושא קריטי שקיים בתחום המשפחה הוא תחום משמורת הילדים. זוג המבקש להתגרש, יצטרך להסדיר את שאלת המשמורת. כלומר, מי ההורה המשמורן ומי ההורה הנהנה מהסדרי שהות על ילדיו. לעיתים, זוגות מעדיפים לקיים משמורת משותפת, דהיינו – משמורת שווה מבחינת זמני שהייה. עורך דין משפחה, צריך להיות בעל ידע וניסיון סוציאלי, יכולת להכיל את הקשיים של לקוחותיו, וגם להחזיק בידע מעמיק על תיקי משמורת, שהם תיקים לא פשוטים.

ככלל, בתחום המשמורת, בית המשפט בוחן בעיקר את טובת הילד, וכמובן את מסוגלות ההורים לקיים משמורת מלאה או חלקית או משותפת. חשוב מאוד להתייעץ עם עורך דין משפחה במקרים אלו, שמצריכים ייצוג משפטי.

אימוץ ילדים:

אימוץ ילדים הוא אחד התחומים הקשים והמורכבים ביותר שקיימים בדיני המשפחה. אימוץ ילד, הוא סיטואציה של העברת קטין ממשפחה ביולוגית למשפחה מאמצת או משפחת אומנה. כאן, עורך דין למשפחה נזקק לאינטליגנציה רגשית גבוהה, ויכולת להכיל קשיים אישיים של לקוחותיו. מעבר לכך, עורך דין דיני משפחה, נזקק לידע מעמיק בתחום זה שמשלב גם ידע משפטי וגם ידע סוציאלי וחברתי. כמו כן, חשוב להדגיש כי הליך אימוץ במדינת ישראל, מפוקח כולו על ידי בית המשפט לענייני משפחה.

סכסוכים מסחריים:

בין בני משפחה יש לא פעם סכסוכים מסחריים, החל מהלוואות בין בני משפחה ועד לסכסוכים משפחתיים בין בני זוג, הנוגעים למוניטין וחלוקת עסק משותף. מכאן, שלא אחת עורך דין משפחה צריך לעסוק בתחומים משפחתיים שהם גם מסחריים.

חלוקת רכוש בין בני זוג:

אחד הנושאים המשמעותיים והשכיחים ביותר שקיימים בתחום המשפחה, הוא חלוקת רכוש בין בני זוג. זהו תחום שבין היתר מצריך הבנה מסחרית וכן הבנה בתחום המקרקעין. בני זוג שנמצאים בהליך גירושין, צריכים להסדיר את חלוקת הרכוש שלהם, בין אם בהסכם ובין אם לפי ברירת המחדל החוקית, הגורסת כי החלוקה תהיה באופן שווה (ישנם חריגים כמובן, אך לא נרחיב על כך במאמר זה). לא פעם, עורך דין משפחה צריך להסדיר את החלוקה בפועל, לרבות רישום נכס מקרקעין, משכון, רישום חברות והעברת מניות והדוגמאות עוד רבות.

צוואות וירושות:

עוד תחום שנוגע לכל עורך דין משפחה, הוא דיני הירושה והצוואה. כאשר אדם נפטר, הרי שעיזבונו מועבר ליורשיו. גם כאן, לא פעם נזקקים לשירותיו של עורך דין משפחה, אם כדי להתנגד לצוואה ואם כדי לשמש כמנהל עיזבון. במקרים כאלו, עורך הדין צריך להבין בתחום המסחרי, בתחום המקרקעין (כאשר מדובר בהורשה של נכס מקרקעין) ולעיתים אפילו בתחום דיני המיסים. כמובן שעורך הדין למשפחה, צריך להיות בקיא בתחום הירושות והצוואות, שהוא תחום נרחב ומורכב מאוד.

לסיכום:

במאמר זה הסברנו אילו תחומים נוגעים לדיני המשפחה בישראל, ובהתאם באילו תחומים רצוי להתייעץ עם עורך דין בתחום המשפחה. בכל תחום גם הסברנו לאילו כישורים והבנה נזקק עורך דין משפחה, למרות שאלו נושאים שבאופן רגיל אינם נוגעים לדיני המשפחה. את המאמר נסיים בהמלצה לפנות לייעוץ קונקרטי בכל מקרה.