בעבר אימהות חד הוריות לא זכו להתייחסות מיוחדת בעיני הרשויות במדינתנו, ובעל כורחן הן נאבקו בהימנעות מכניסה למעגל העוני. גם כיום מדובר במאבק יום יומי עבור אימהות חד הוריות רבות, אך לעומת העבר, כיום ישנן הטבות וזכויות שונות שנועדו לצמצם את הפערים ביניהן לבין הנשים הנשואות. אלו זכויות אם חד הורית קיימות? המשיכו לקרוא.
הגדרת אם חד הורית
ראשית כל חשוב לציין כי לא כל אם לילדים החיה ללא בן זוג נחשבת לאם חד הורית. על מנת שאישה תוכר כחד הורית עליה לעמוד באחד מהקריטריונים הבאים :
- אישה שחיה לבדה – נשים שהתגרשו כדין נחשבות כחד הוריות כל עוד הן מצהירות על כך שהן לא חיות עם בן זוג בחיי שיתוף (ידוע בציבור). הדבר נכון גם לגבי נשים שהתאלמנו.
- נשים פרודות – יחשבו כחד הוריות כל עוד חלפו שנתיים מרגע פתיחת הליך הגירושין.
- מסורבות גט – אך ורק כאשר קיים אישור של בית משפט או בית הדין הרבני על כך.
- עולות חדשות – שנמצאות בארץ ללא בן זוגם ורק בתנאים מיוחדים המצויינים בחוק.
מסיבה זו חשוב מאוד להתייעץ עם עורך דין בכל מצב של שינוי מצב או סטטוס משפחתי, וזאת על מנת להבין האם הדבר ישליך על זכויות אם חד הורית שמגיעות לאישה הספציפית ועשויות להישלל ממנה בעתיד.
זכויות אמהות חד הוריות – ההטבות והסיוע
ישנן הטבות רבות ומסלולי סיוע מגוונים עבור אימהות חד הוריות כגון :
- תעסוקה – תוספת ימי מחלה בגין מחלת ילדים, נקודות זיכוי ממס הכנסה, מענק עבודה.
- מענקי לימודים – מענק חד פעמי בשנה עבור כל ילד מגיל 6 ועד גיל 14, השתתפות המדינה במימון קייטנות וצהרונים, עזרה במימון חוגים.
- קצבאות – הבטחת הכנסה, קצבת מזונות ושארים.
- מגורים – קיים מסלול מיוחד להטבות בגובה הארנונה עבור אימהות חד הוריות, מסלולי משכנתא ייעודיים וכדומה.
- קידום – חלק בלתי נפרד מכל אותן זכויות אם חד הורית כולל גם את האפשרות לזכות במקצוע ולהמשיך ללמוד, וזאת על מנת לפרנס בכבוד. מבין אפשרויות אלו ניתן למצוא קורסים והכשרות במימון המדינה, מענקים כספיים עבור מסיימות קורסים נדרשים, ייעוץ והכוונה תעסוקתיים ללא עלות, סיוע, ייעוץ והכוונה בכל מה שקשור לפתיחת עסקים קטנים ע"י אימהות חד הוריות ועוד.
במידה וקיים ספק באשר לזכויותיכן, ניתן תמיד לפנות אל עורך דין המתמחה בענייני משפחה ולבקש לדעת את המידע המלא אודות הזכויות ואופן מימושן. בהצלחה!
למידע וייעוץ בנושא – פנו אלינו