מדינת ישראל הינה מדינה מתוקנת בה כל הליכי המשפט מוסדרים ע"פ חוק, וישנו פירוט מלא ומדוייק באשר לאילו סמכויות יש לכל גורם במערכת ומהם תחומי אחריותו. כך למשל, חוק בית המשפט לענייני משפחה קובע את כל הכללים שאותם צריך למלא בית המשפט לענייני משפחה, ועלינו מוטלת האחריות להכיר אותם בטרם נפנה לערכאה שיפוטית זו. להלן תקציר החוק שיעשה לכם קצת סדר.
כיצד מגדירים משפחה ע"פ החוק?
חוק בית המשפט לענייני משפחה אומר כי שופטי בית המשפט רשאים לדון ולפסוק אך ורק במקרים שקשורים למשפחה. ההגדרה של משפחה הינה קבוצת אנשים שיש בינם קשר חוקי או ביולוגי, כאשר בני המשפחה יכולים להיות בני זוג נשואים או מתגרשים, ילדים, נכדים, ידועים בציבור ואף המשפחה המורחבת יותר כמו האחים והאחיות של בן או בת הזוג, הילדים של בני הזוג וכו'.
חוק בית המשפט לענייני משפחה – הגדרת תחומי האחריות
על פי החוק, בית המשפט לענייני משפחה קיבל הרשאה מן המדינה לעסוק ולפסוק במספר מקרים משפחתיים:
- מעמד אישי – למשל, לפסוק בעניין גירושין, אישור הסכמי ממון, הורות משותפת, ידועים בציבור.
- תביעת אבהות.
- מזונות ילדים.
- אימוץ ילדים.
- סכסוכים, בעיקר כספיים (או שווי ערך לכסף), בתוך המשפחה.
- מקרי אלימות במשפחה.
- דיני ירושה וצוואה.
- מינוי אפוטרופוסים.
חשוב להדגיש כי חוק בית המשפט לענייני משפחה מאפשר רק לשופטים ספציפיים לעשות בעניינים אלה, והוא מחייב מינוי שופטים שקיבלו אישור מיוחד לפסוק בענייני המשפחה מאת שר המשפטים ובעלי ניסיון מוכח בתחום. זאת מאחר ומדובר בנושא מורכב למדי שיש להפעיל בו לא רק שיקול דעת מקצועי, אלא אף היגיון בריא ואמפטיה, במיוחד במה שקשור לילדים.
היבטים נוספים של החוק
החוק כולל גם את ההיבטים הבאים שיש לקחת בחשבון :
- ערעורים – כל ערעור על החלטת בית המשפט לענייני משפחה חייב להיות מובא בפני בית המשפט המחוזי, אך חוק בית המשפט לענייני משפחה אינו מחייב כי השופט במחוזי שבפניו מובא הערעור יהיה בעל רקע בענייני המשפחה.
- יחידת סיוע – לרשות בית המשפט עומדת יחידת סיוע שמורכבת מאנשי מקצוע מגוונים (עובדים סוציאליים, מגשרים ומטפלים שונים). בית המשפט יכול להפנות את התובעים והנתבעים לטיפול ע"י יחידת הסיוע. כל שנאמר בפני אנשי מקצוע אלו, כאילו נאמר בדלתיים סגורות בבית המשפט.
- איחוד תיקים – כאשר קיים תיק פתוח בבית המשפט לענייני משפחה ותיק נוסף בבית משפט אחר, החוק מאפשר לשופט לבקש איחוד תיקים כך שכל התביעות ינוהלו בערכאה משפטית זו.
עוד חשוב לציין כי מפאת האינטימיות והרגישות של התחום, חוק בית המשפט לענייני משפחה מאפשר לתובעים והנתבעים להגיש בקשה להתדיין בדלתיים סגורות ועל המערכת המשפטית לאשר זאת, למעט מקרים מסוימים שמפורטים בחוק.