חתונה אזרחית בקפריסין – כיצד זוגות שנישאו בנישואים אזרחיים, יוכלו להירשם במשרד הפנים כנשואים ולהיחשב ככל הזוגות הנשואים? על פניו, נראה כי מדובר בהליך פשוט ולא בירוקרטי. עם זאת, על מנת להירשם כזוגות נשואים, נישואים אזרחיים מחייבים חתונה מחוץ למדינת ישראל. האמנם? הרבנות לא מכירה בנישואים אזרחיים ומבחינתה הם לא קיימים. קיימת רשימה של ה"לא זכאים" להינשא ברבנות, בדגש על פסולי חיתון, כמו זוגות מאותו מין, אנשים שלא מאמינים ברבנות ובתפיסתה, זוגות רפורמיים או קונסרבטיביים וכדומה.
במאמר זה נסקור מהי חתונה אזרחית, מדוע לא ניתן להתחתן בישראל ודווקא בקפריסין כן ניתן, מהו השוני בין חתונה אזרחית בקפריסין לבין חתונה במדינות אחרות בעולם ועוד.
מאמר זה מובא לנוחיותכם/ן, קוראים/ות יקרים/ות, אין לראות במאמר זה תחליף לייעוץ משפטי של עורך דין המתמחה בענייני משפחה ונישואין אזרחיים.
נישואים אזרחיים:
על זוגות שנישאו בנישואים אזרחיים, חלות החובות והזכויות, כפי שהן חלות על זוגות שנישאו במדינת ישראל על פי הדין הדתי. עם זאת, קיים חריג אחד: בעת ששבים בני הזוג מהמדינה שבה נישאו נישואים אזרחיים, יצטרכו תחילה לעבור דרך מרשם האוכלוסין ולהציג בפניו כי הם נישאו.
גירושין אזרחיים:
מה קורה כאשר בני הזוג שנישאו נישואים אזרחיים, מעוניינים להתגרש? אמנם הם לא נישאו ברבנות, אך הם בהחלט יצטרכו להתגרש בה. מדוע? משום שמדובר בגט לחומרה וכך או אחרת יצטרכו לקבל גט רק בבתי הדין הרבניים. מה קורה כאשר זוג התחתן בנישואים אזרחיים בחו"ל וכעת רוצה להתגרש? קיימות שתי אפשרויות: האחת – להתגרש באותה מדינה שבה נישאו ולאחר מכן להגיע לארץ ולהציג ביטול רישום נישואים. השנייה – להגיש פנייה לבית המשפט, המתירה את נישואיהם של בני הזוג. נזכיר שוב, בתי הדין הדתיים, כלומר הרבניים, אינם מכירים בנישואים אזרחיים.
מה כה מיוחד בקפריסין?
שאלה טובה שעליה נענה בהתאם. ראשית, הקרבה של קפריסין למדינת ישראל, שכן מדובר בטיסה שנמשכת כשעה. שנית, נישואין בקפריסין הם פשוטים מאוד מבחינה בירוקרטית. כל מה שנדרש לעשות לשם עריכת נישואין בקפריסין, הוא להגיש טפסים מסוימים שעליהם חותמים בני הזוג, דרכונים תקפים וטבעות, הנדרשות ברמה הטקסית. חתונה בקפריסין לא תכלול את הסממנים ההלכתיים–יהודים, בין אם זה חופה, יין וכדומה, אלא מדובר בטקס שבו נרשמים בני הזוג, ועל מסמך זה תהיה החותמת המעניקה תוקף וכשרות לנישואים שלהם.
רישום הנישואין בקפריסין:
ככל הידוע, לכל מדינה יש תנאים משלה, שבהם היא קובעת כיצד עתידים להיערך נישואים אזרחיים. להלן, התנאים: האם למבקש יש סטטוס אלמן, גרוש או רווק, ולכן יכול להינשא, גיל מינימלי לנישואים, וכן תתבצענה בדיקות רפואיות קפדניות. כמו כן, לא כל מדינה מאפשרת לזוגות ממדינות אחרות, להינשא בשטח הריבוני שלהן, ולכן הן תעשנה בדיקת אזרחות ותושבות. עם זאת, קפריסין מאשרת ומאפשרת נישואין בשטחה, בדרך קלה מאוד יחסית – כמצוין לעיל.
מה עוד מכיל רישום הנישואין? תרגום תמצות רישום לאנגלית, אישור נוטריון חתום, חותמת אפוסטיל בין לאומית ועוד. טקס החתונה נערך בבניין העירייה, כאשר הטקס נמשך לא יותר מעשרים דקות (מדובר ברישום קצר, הכל כבר אושר ומוכן).
זוגות חד מיניים – חתונה אזרחית בקפריסין – האומנם?
בתי הדין הרבניים אינם מכירים בזוגות להט"בים ולכן זוגות אלו אינם יכולים להינשא במדינת ישראל בנישואים חד מיניים. עם זאת, בעת שהתחתנו מחוץ לגבולות ישראל, מרשם האוכלוסין יכיר בהם כנשואים. לעומת זוגות שאינם חד מיניים, שצריכים להתגרש דרך הרבנות, זוגות חד מיניים יתגרשו בבית המשפט לענייני משפחה, ובו יבקשו למחוק את רישומם כזוג נשוי במרשם האוכלוסין. נכון לכתיבת שורות אלו, נישואין חד מיניים – אינם מותרים כיום בקפריסין.
לסיכום:
נישואים אזרחיים בחו"ל הם שכיחים יחסית, מזה שנים. אפשרות זו ניתנת לאנשים שאינם יכולים להתחתן או שאינם רוצים להתחתן בנישואים דתיים בישראל. נראה כי הסיבות שבגללן מחליטים בני הזוג להתחתן בחו"ל, הן בשל בית הדין הרבני, ואי ההכרה בהם. אי לכך, על מנת לעבור קשיים אלה, יש להתייעץ עם עורך דין המתמחה בענייני משפחה, כדי לדעת מהן הזכויות ומהן האפשרויות הניצבות בפני זוגות הנישאים בנישואים אזרחיים. בנוסף, חשוב להכיר את ההליך, כיצד נערך הרישום, אילו טפסים נדרשים ומה נדרש מבני הזוג.