הן מוסד הנישואין והן מוסד הגירושים במדינת ישראל, כפופים לדין הדתי ולרבנות הראשית לישראל. עם זאת, ישנם מקרים שבהם זוגות לא מעוניינים או לא יכולים להינשא במדינת ישראל בהתאם לדין הדתי ולכן מחפשים חלופה. שתי החלופות השכיחות ביותר הן חתונה אזרחית וידועים בציבור. במאמר זה נתמקד בזוגות שמתחתנים בחתונה אזרחית.

המאמר נכתב לצורך מתן מידע ענייני לקורא ואינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי.

נישואים וגירושים:

כאמור, הן מוסד הנישואים והן מוסד הגירושים במדינת ישראל, כפופים לדין הדתי. אין מדובר רק בדין החל על זוגות יהודים, אלא גם על זוגות מוסלמים, זוגות דרוזים וזוגות נוצריים. כל זוג כפוף למוסדות הדתיים של הדת שאליה הוא משתייך.

עם זאת, ישנם מקרים שבהם זוגות לא יכולים להינשא כדת וכדין. למשל, כאשר מדובר בגרושה וכהן, ממזר, זוג מעורב דתית וכן זוגות חד מיניים. בנוסף, ישנם זוגות שלא מעוניינים בקיום טקס דתי. כאמור, החובה במדינת ישראל היא להינשא בהתאם לדת, ולכן לא ניתן לקיים במדינת ישראל חתונה אזרחית.

זוגות שמעוניינים להינשא בחתונה אזרחית, בוחרים יעד שבו ניתן לקיים את טקס הנישואים, שגם מוכר על ידי משרד הפנים (בעולם יש רק 12 מדינות שאוסרות על נישואים אזרחיים – ביניהן, כאמור, ישראל ומדינות כמו אירן, לצערנו), טסים לקיים שם את הטקס ומקבלים תעודת נישואים. בחזרת הזוג לארץ, חלה עליו חובה לגשת למשרד הפנים ולהירשם כנשוי. נעיר כי החובה חלה רק על יהודים – כך שאם זוג נסע להינשא בחו"ל בטקס אזרחי, ורק בן זוג אחד הוא יהודי, אזי רק הוא מחויב להירשם במשרד הפנים.

אגב, רוב הישראלים שמבקשים להינשא במדינה זרה, עושים זאת בד"כ במדינות כמו קפריסין, צ'כיה, קנדה ועוד. בקנדה, אגב, יכולים להינשא זוגות חד מיניים, שגם הם רשאים להירשם אח"כ בארץ כנשואים.

ומה קורה כאשר זוגות שנישאו בנישואים אזרחיים רוצים להתגרש?

כאן יש לחלק את הנושא לשתי אפשרויות שונות. אם מדובר בזוג יהודי שיכול היה להינשא כדת וכדין ובחר להינשא בחתונה אזרחית – אזי שופטים אותו לחומרה והוא מחויב לקיים הליך גירושים דתי. אך אם מדובר בזוג שלא יכול היה להינשא בארץ בטקס דתי – ולכן אינו יכול להתגרש כדת וכדין ואז על הזוג להגיש (או בהסכמת בני הזוג, או שלא בהסכמה) תביעה להתרת נישואים לבית המשפט לענייני משפחה.

הן להליך הגירושים והן לתביעה להתרת נישואים, יש הליכים נלווים שיש לבחון. במרבית המקרים, חלוקת הרכוש, המשמורת על הילדים ותשלומי המזונות ייבחנו באופן זהה בשני המקרים, אך יש חריגים. למשל, בני זוג מאותו מין. נעיר כי את הליכי הגירושים או את הליכי התרת הנישואים וכן את ההליכים הנלווים להם, מומלץ להסדיר בהסכמה באמצעות מגשר מומחה בתחום דיני המשפחה וכך להימנע מהליכים משפטיים ארוכים ויקרים.

מהן הזכויות של זוגות שרשומים כנשואים?

זוגות שנישאו בטקס דתי והזוגות שנישאו בחו"ל, זכאים לזכויות שוות בכל הנוגע להטבות במס, ביטוח לאומי ועוד. במרבית המקרים, גם זוגות ידועים בציבור שמוצהרים כידועים בציבור, יהיו זכאים כמעט לאותן זכויות שזכאים להן זוגות נשואים.

ידועים בציבור:

ישנם זוגות רבים שכלל לא רוצים להינשא, אלא לחיות חיים משותפים ללא כל טקס. זוגות אלו נקראים זוגות ידועים בציבור. כיום, ישנם זוגות רבים שמצהירים על עצמם כידועים בציבור ואף חותמים על הסכמים של חיים משותפים לצורך מיסוד הקשר ללא נישואים. נעיר כי לזוגות ידועים בציבור, הרבה יותר קל להיפרד, כי הם אינם צריכים להתגרש או להגיש תביעה להתרת נישואים.

החשיבות של ייצוג על ידי עורך דין דיני משפחה:

תחום הנישואים ותחום הגירושים במדינת ישראל, לרבות סוגיית הנישואים האזרחיים, הם מורכבים למדי. לכן, כאשר זוג מתלבט בנוגע לנישואים אזרחיים, כדאי לו לפנות לייעוץ משפטי על מנת להכיר את הזכויות ואת החובות במקרה של נישואים אזרחיים, על אחת כמה וכמה כאשר מדובר בזוג שנישא בנישואים אזרחיים ומחליט להתגרש. ליווי של עורך דין יכול להבהיר לצדדים, מהי הדרך הנכונה ביותר עבורם לניהול ההליך.

לסיכום:

כאמור, הנישואים והגירושים במדינת ישראל כפופים לדין הדתי. עם זאת, ישנן דרכים נוספות למיסוד הקשר, שאחת מהן, כפי שסקרנו מעלה, היא החתונה האזרחית. חתונה זו מציעה פתרון לזוגות שכן רוצים להתחתן אך מנועים מלעשות זאת, או שאינם רוצים לעשות זאת. ייעוץ של עורך דין בשלב הנישואים האזרחיים, הוא הכרחי לצורך הכרת התחום המשפטי.