כתיבת צוואה היא איננה משימה פשוטה, הן בשל מורכבותו של המסמך (בעיקר מבחינה משפטית), והן בשל המטען הרגשי הרב שהוא נושא עימו. אם מסיבה כלשהי תחליטו לוותר על כתיבת צוואה, דעו לכם כי מחצית מן הרכוש יינתן לבן / בת הזוג (אם הוא בחיים) והמחצית השנייה תישאר לילדיכם. במקרה שאין לכם בן זוג, סדר הקדימות היא כדלקמן : הילדים שלכם והצאצאים שלהם, ההורים שלכם והצאצאים שלהם, הורי ההורים שלכם והצאצאים שלהם.
יש לדעת שכל רכוש שהוא נייד (כלומר, איננו מקרקעין) של משק הבית המשותף – כמו מכונית למשל – יישאר בידי בן הזוג.
האפשרויות השונות של כתיבת צוואה
ראשית כל, את הצוואה עצמה ניתן אמנם לכתוב בצורה הקלאסית בכתב יד בלבד ובתוספת תאריך, שם המצווה וחתימתו. עם זאת, צורת כתיבה זו אינה מומלצת מכיוון שאם לא תיבחן על ידי עורך דין, היא עשויה להיפסל (ועל כך בהמשך).
צורה נוספת לכתיבת צוואה היא בפני שני עדים שאחד מהם הוא עורך דין. במקרה זה, הצוואה חייבת להיות חתומה בכתב ידו של המצווה ושל העדים באותו תאריך בו היא נכתבה. ניתן לכתוב את הצוואה עצמה גם בדפוס.
סוג נוסף של צוואה הוא צוואה בעל פה אשר נכתבת במקרים בהם המצווה נמצא על ערש דווי ואינו יכול לכתוב את הצוואה. במקרה זה, תפקידם של העדים הוא לכתוב את דברי המצווה כלשונם בתוספת התאריך והנסיבות שהובילו אל הצורך לרשום את הצוואה בדרך זו. על מנת שהצוואה תהיה תקפה, יש להפקיד אותה אצל הרשם לענייני ירושות. חשוב לדעת שצוואה בעל פה בטלה לאחר חודש אם הנסיבות השתנו והמצווה אינו נמצא עוד על סף מוות.
אופן כתיבת הצוואה עצמה
מלבד תאריך החתימה, הכותרת היחידה במסמך הינה "צוואה". לאחר מכן יש לכתוב את פרטי המצווה: שמו המלא ומספר תעודת הזהות שלו. לגבי פרטי היורשים, יש לציין את שמם וכתובתם, אך אין מניעה מלהוסיף פרטים מזהים נוספים.
אופן חלוקת הרכוש צריך להיכתב בלשון חיוב ולא שלילה, אך עדיין באופן חד משמעי ובלוגיקה ברורה. כמו כן, חשוב להקפיד על ציון כל הרכוש הנמצא ברשות המצווה (העיזבון) וכיצד לחלק אותו בין היורשים.
מקרים בהם עשויה להיפסל צוואה
- כאשר אחד מן הנהנים מן הצוואה נמצא לצד המצווה בעת כתיבת הצוואה.
- כאשר סעיף מסוים נכתב באופן שלכאורה משתמע ממנו כי לא ניתן לבטל אותו בעתיד (החוק קובע כי תמיד ישנה אפשרות לשנות צוואות).
- כשהמצווה איננו כשיר משפטית בזמן כתיבת הצוואה. אם המצווה הוא אדם חולה או מבוגר, רצוי לצרף גם חוות דעת רפואית על מנת למנוע סכסוכים משפטיים עקב טענה של אחד מן היורשים לגבי הכשירות המשפטית של המצווה.
- תנאים לא סבירים: מרבית התנאים הלא סבירים הם תנאים אשר מצווים כי היורשים ינהגו באופן מסוים כמו שינוי אורח החיים שלהם לאורח חיים דתי או מעבר למגורים ביישוב מסוים. (לעומת זאת, מגבלות גיל או איסור על מכירת נכס למשך מספר שנים הן מותרות).
- המצווה איננו יכול להיות קטין.
חשיבות כתיבת צוואה בסיוע עורך דין
כפי שניתן להיווכח, ישנם לא מעט מגבלות וסייגים על עריכת צוואה אותם מכתיב חוק הירושות. כתיבת צוואה בסיוע של עורך דין תבטיח כי הצוואה תקוים כלשונה ותמנע סכסוכים אפשריים בין היורשים ומלחמה מיותרת בין בנים לאותה משפחה.
כמו כן, בשל המורכבות היחסית של מכירה והורשה של מיטלטלין ושל שאלת הזכויות בנכסי נדל"ן, קיום צוואה שאיננה ערוכה בצורה מקצועית עלולה לארוך שנים ארוכות ולגרום לסחבת משפטית.
צוואה נוטריונית – כשלא רוצים להשאיר שום דבר ליד המקרה
בנוסף לצוואה רגילה אשר נכתבת בנוכחות עורך דין, ישנו גם סוג נוסף של צוואה: צוואה בפני רשות. זוהי צוואה הנאמרת בעל פה בפני נציג הרשות השופטת או נכתבת ומוגשת לו. נציג רשות זה יכול להיות שופט, חבר בית דין דתי, רשם בבית המשפט או נוטריון. לצוואה מסוג זה יש תוקף משפטי מיידי מכיוון שהיא מוגשת לגורם רשמי של הרשות השופטת.
אם הצוואה נכתבת באמצעות נוטריון שהוא גם עורך דין, נוהגים לכנות אותה בשם צוואה נוטריונית. במקרה זה הנוטריון מקריא את הצוואה בפני המצווה המצהיר על כך שזוהי אכן צוואתו.
למרות שהליך כתיבת צוואה נוטריונית דומה למדי להליך כתיבה צוואה בפני עדים או צוואה בעל פה, הרי שיש פחות סייגים לכתיבת צוואה זו: אין חובת כתיבה בכתב יד, אין חובה לעדים נוספים ואין קושי בזיהוי חתימת המצווה מכיוון שהנוטריון הוא זה אשר חותם על הצוואה. מסיבה זו, לצוואה נוטריונית יש רמת אמינות גבוהה יותר מבחינת בתי המשפט וקשה יותר להתנגד לה.
עם זאת, לצוואה נוטריונית יש סייג אחד עיקרי: אם המצווה אינו נמצא בקו הבריאות ומרותק למיטתו או נמצא בבית חולים, על הנוטריון לבקש ממנו להציג בפניו תעודה רפואית המעידה על מצבו זה. התעודה הרפואית תצורף אל עותק הצוואה אשר נשאר בידי הנוטריון.
לסיכום, בנוסף לקושי האמוציונאלי הכרוך בעריכת צוואה ובעיקר הרצון למנוע סכסוכים בתוך המשפחה, מדובר בהליך מורכב גם מבחינה משפטית. לכן רצוי ביותר להיעזר בעורך דין או בנוטריון בעל התמחות בדיני צוואות וירושות אשר יבטיח כי הצוואה תקוים במלואה.