לגור איתו: שאלות ותשובות על ידועים בציבור וחיים משותפים

מה זה ידועים בציבור? מה ההגדרה החוקית?

ידועים בציבור הם זוגות שחיים תחת קורת גג אחת ומנהלים משק בית משותף – זוגות שחיים במסגרת משפחתית מבלי שהתחתנו באופן חוקי. כאשר בני זוג מוגדרים כידועים בציבור יש לכך השלכות על דברים רבים: מזכויות סוציאליות שמגיעות לבני-זוג דרך חוקי הירושה ועד לחלוקת רכוש במקרה של פרידה.

 

אז אם אני גר עם החברה כבר חודשיים, אנחנו ידועים בציבור?

לא – צריכים להתקיים כמה תנאים כדי שמגורים ביחד יהפכו זוג לידועים בציבור.

  • זמן: לממד הזמן יש חשיבות וחיים משותפים לתקופה קצרה עוד לא הופכים אתכם לידועים בציבור. אמנם אין הגדרה ברורה לאורך הזמן הנדרש, אבל לפי פסיקות של בית המשפט יש צורך בחיים משותפים של לפחות שנה עד שנה וחצי כדי שיהיה ניתן לדבר על מעמד של ידועים בציבור.
  • יחסים שמבוססים על אינטימיות וחיבה: ולא מגורים משותפים שמבוססים על תועלת ו/או תשלום.
  • ניהול משק בית משותף: הדגש הוא על המילה "משותף" דהיינו משק בית שמנוהל על ידי שני בני הזוג ולא משק בית שמנוהל על ידי אחד ואילו השני הוא רק אורח בו.
  • הוכחות: שלא כמו זוג נשוי שהוכחת הנישואין שלו היא דבר פשוט, ידועים בציבור – בעת הצורך – צריכים לספק הוכחות לכך שנתקיימו התנאים לכך שהם יוגדרו כיודעים בציבור: עדים, כמובן, וגם הוכחות להחזקת חשבון בנק משותף, רכישות גדולות בצוותא וכדומה.
 

[auto_thumb width="425" height="247" link="https://www.youtube.com/watch?v=qMBa-xOQ4ak" lightbox="" align="center" title="" alt="" iframe=""]
https://www.balas.org.il/wp-content/uploads/2013/09/vid3.png
[/auto_thumb]

 

 

מה ההבדל בין ידועים בציבור ובין זוגות נשואים (חוץ מהחתונה, מהטבעת, השמלה ונחת הרוח של ההורים, כמובן)?

בכל הקשור לגירושין, בואו נתחיל עם מה שאין:

  • כיוון שאין צורך בגט, אין את כל הסחטנות הקשורה בגט: אני אתן לך גט רק אם תיתן/תתני לי את היגואר ואת החוט-מאריך וכו'"
  • אין כתובה שצריך לשלם.
  • חלוקת הרכוש היא שוויונית.

מעמד של ידוע/ה בציבור גם איננו מספיק לקבלת אזרחות מתוקף חוק השבות: אם פלוני איננו יהודי והוא ידוע בציבור של אזרחית ישראלית, הוא איננו זכאי לאזרחות מתוקף חוק השבות.

 

והילדים? האם ילדים שנולדים לידועים בציבור הם ממזרים?

חד-משמעית: לא. לפי ההלכה היהודית – ומושג הממזר יש לו משמעות רק מבחינה הלכתית – מי שנולד להורים שאינם נשואים איננו ממזר (בשונה ממי שנולד לכהן וגרושה/אלמנה או לאישה נשואה שבגדה בבעלה.)

 

אז נפגשנו, התאהבנו, עברנו לגור ביחד, גרנו ביחד שנתיים והחלטנו להיפרד. מה קורה עכשיו?

זה תלוי. בהרבה מקרים לא קורה כלום – כל אחד הולך לדרכו וזהו. אבל חשוב לדעת שאם חייתם כידועים בציבור עשויות להיות לכך השלכות משפטיות: רכוש שנצבר ביחד (למשל, אם קניתם מכונית ביחד אבל גם אם קניתם DVD ביחד) צריך להיות מחולק שווה בשווה.

 

ואם יש ילדים, מה עושים?

כמו במקרה של גירושין רגילים: צריך להגיע להסכמה על משמורת, על הסדרי שהות וכן הלאה. אם בני הזוג אינם יכולים להגיע להסכמה הרי שבית המשפט לענייני משפחה ייאלץ לקבל החלטה והוא יעשה זאת בדיוק כמו בכל מקרה של גירושין.

 

לפחות לא צריך לשלם מזונות, נכון?

למעשה, ישנם מקרים שבהם יש גם חובת תשלום מזונות. אם יש ילדים הרי שיש לדאוג למזונות שלהם. גם אם לבני הזוג הידועים בציבור אין ילדים ייתכן – בכפוף למבחן הכנסה ותנאים נוספים – שאחד מבני הזוג יצטרך לשלם מזונות לצד השני.

 

אם זה כל כך מסובך, אולי עדיף לא לעבור לגור ביחד?

הכול תלוי בכם אבל אם אתם רוצים להרגיש בטוח, ניתן ומומלץ לעשות הסכם לחיים משותפים או הסכם לידועים בציבור: הסכם שמגדיר מה נכנס לתוך החיים המשותפים שלכם, מה נשאר בחוץ ומה יקרה אם יום אחד תחליטו לפרק את החבילה וללכת בדרכים נפרדות. את ההסכם ניתן וכדאי לעשות אצל עורך דין משפחה – זה אמנם עולה כסף אבל מדובר בהשקעה נבונה שתבטיח לכם שלוות נפש (לפחות באופן חלקי.)

 

האם גם זוגות חד-מיניים יכולים להיות ידועים בציבור?

כן, בהחלט. וגם עליהם חלים כל הכללים של חלוקת רכוש, תשלום מזונות במקרים שבהם יש צורך וגם הסדרי משמורת וראיה במקרה ולזוג יש ילדים.

 

אז מה השורה התחתונה?

ההורים אולי לוחצים עלינו להתחתן, אבל חיים משותפים, כשמקדישים קצת תשומת לב לפרטים, יכולים להיות פיתרון נוח יותר ולחוץ פחות לזוגות רבים. תחשבו על זה.

 

מעוניינים לקבל מידע נוסף בנושא ידועים בציבור? צרו קשר עם עו"ד יעקב בלס – מומחה לתחום גירושין ודיני משפחה ותקבלו שירות מקצועי ויחס אישי וחם.

Rate this post