מאמר זה נכתב על מנת לסקור את דיני הגירושין והנישואין וכן להמחיש עד כמה חשוב להסתייע בעורך דין לענייני משפחה מומלץ, וזאת בשל מורכבותו של הליך הגירושין, הן בפן הרגשי והן בפן המשפטי. המאמר יסקור את הליכי הגירושין במדינת ישראל, את ההליכים הנלווים להליכי גירושים, את סוגיות המדור והמדור הספציפי. עוד נסקור מהי חשיבותו של הייעוץ המשפטי בתחום הגירושין. נעיר שהמאמר נכתב לצורך מתן מידע לקורא ואינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי.

גירושים והליכים נלווים במדינת ישראל:

הליך הגירושים במדינת ישראל הוא הליך דתי שכפוף לרבנות הראשית לישראל. ההליך יכול להתנהל בהסכמה או לא בהסכמה. בתהליך גירושים שמתנהל בהסכמה, בדרך כלל מלווה את הזוג שמתגרש, גורם שלישי אובייקטיבי – מגשר או עורך דין בתחום דיני המשפחה, שמנסח עבור הצדדים הסכם גירושים שעליו חותמים בני הזוג והוא מוגש לאישור דייני בית הדין הרבני.

במקרים רבים, בני הזוג לא מצליחים להגיע להסכמות, ולכן אחד הצדדים מגיש תביעת גירושים לבית הדין הרבני – שיש לו סמכות בלעדית לדון בתביעה. דייני בית הדין הרבני בוחנים את עילת התביעה וקובעים האם יש עילת גירושים.

במקביל להליך הגירושים, יש להסדיר נושאים נוספים כגון משמורת על הילדים, תשלום מזונות עבור הילדים, חלוקת רכוש ומדור. גם את ההליכים הללו ניתן לנהל בהסכמה – על ידי עריכת הסכם משותף שמוסכם על הצדדים. אך כמו בתביעת הגירושים, גם בתביעות הנלוות, בפעמים רבות מגישים הצדדים תביעות או לבית הדין הרבני או לבית המשפט לענייני משפחה, לצורך קבלת פסק דין בסוגיות אלו.

נבהיר כי בעוד בית הדין הרבני פוסק בהתאם לדין הדתי, בית המשפט לענייני משפחה פוסק בהתאם לדין האזרחי.

מדור:

כפי שציינו, כאשר זוג מתגרש, יש חובה להגיע להסדר בנוגע למגורים – כלומר למדור. אב המשפחה מחויב לדאוג למדור עבור ילדים מתחת לגיל 6 וכן למדור עבור אשתו – כל עוד הגירושים לא נכנסים לתוקף.

תשלום עבור מדור כולל תשלומי שכירות או משכנתה וכן תשלומים שוטפים עבור תחזוקת הבית, לרבות וועד בית, חשמל, גז ועוד. במרבית המקרים, כאשר מדובר בילד אחד בלבד, תשלום המדור הוא 30%, על ילד שני 40% ועל ילד שלישי ומעלה 50%. כלומר, ככל שיש יותר ילדים, התשלום היחסי עבור מדור קטן. במצב שבו האב משלם תשלומי מדור, אזי הילדים והאמא עוברים מהבית המשותף שבו הם מתגוררים, לבית אחר באותה רמת חיים.

לעומת תשלום מדור כללי, קיימת אפשרות לפנות לבית הדין הרבני בתביעה עבור מדור ספציפי. מדור ספציפי זהו הבית שבו התגוררה המשפחה לפני הליך הגירושים. במידה והאם רוצה להמשיך לגור עם ילדיה בבית שבו גרו לפני ההליך, היא יכולה להגיש תביעה למדור ספציפי. התביעה יכולה להיות גם תביעה לשלום בית.

בית הדין הרבני בוחן האם התביעה הוגשה בתום לב וברצון אמיתי להישאר לגור בבית ולנסות ולשקם את היחסים, או על מנת לפגוע בהליך הגירושים שמתנהל בין בני הזוג.

אם בית הדין הרבני קובע כי התביעה הוגשה בתום לב, הוא ינסה לדחוף את בני הזוג לנסות ולקיים שלום בית, שכן בית הדין הרבני רואה את שלמות המשפחה כערך עליון ויעשה כל מאמץ על מנת לנסות ולשקם יחסים בין בני זוג. עם זאת, במידה ובית הדין הרבני קבע כי התביעה מוגשת שלא בתום לב, הוא ידחה אותה. בית הדין הרבני, בבחינתו את התביעה למדור ספציפי, לוקח בחשבון את טובת הילדים.

ייעוץ משפטי:

סוגיית הגירושים ובפרט סוגיות נלוות לרבות מדור, הן סוגיות רגישות מאוד שלעיתים מונעות על ידי הרגשות, שכן מדובר בפירוק משפחה. עורך דין לענייני משפחה מומלץ, אשר מלווה את ההליך, יכול לסייע לכל אחד מהצדדים לנהל את ההליך בצורה מקצועית ולהסביר לו את הדין החל בנסיבות הגירושים הספציפיות שלו. עורך דין מומחה בתחום, מסייע בייעול ההליך ולעיתים אף עוזר למנוע ניהול הליך ארוך ויקר בפני הערכאות המשפטיות. בכל הסוגיות, כדאי לנסות ולהגיע להסכמות בין בני הזוג ולנסות לנהל את ההליך באווירת שלום.

לסיכום:

דיני משפחה הינם תחום מורכב, שמעורבים בו רגשות עזים. ניהול ההליך בפני ערכאות משפטיות עלול להיגרר חודשים רבים ולעלות כסף רב. בתביעות אלו, כאמור, מומלץ לפנות לעורך דין לענייני משפחה מומלץ, לצורך ייעול ההליך. בנוגע לסוגיית המדור, יש לבחון מה הוא הצעד הנכון ביותר עבור המשפחה – האם תשלומי מדור או מדור ספציפי שישמור לילדים על ביתם המוכר. כל מקרה נבחן לגופו, כאשר טובת הילדים עומדת מול הערכאות המשפטיות.