האזינו לתכנית הרדיו של עו"ד יעקב בלס ברדיו תל אביב: המדריך למתגרש

עורך הדין יעקב בלס מסביר על חובות וזכויות בתהליך גירושים, מה קורה כשאחד מבני הזוג בחובות, האם הפרדת חשבונות במהלך הנישואים משפיעה על חלוקת רכוש ומה קורה כשההורים של אחד מבני הזוג נתן כסף לרכישת דירה

חלוקת רכוש בגירושין – לא פעם, מחלוקות על ענייני רכוש בין בני זוג ובין קרובי משפחה, מתדרדרות למחלוקת קשה. רכושנו הוא דבר שיקר לנו והוא מהווה את הבסיס לעתיד ולביטחון הכלכלי שלנו. כאשר המחלוקת המתייחסת לענייני רכוש מופיעה בתוך המשפחה, אזי מתגבר האלמנט הרגשי.

חשוב להדגיש, כי ענייני רכוש טומנים בחובם מגוון רב של שאלות והיבטים משפטיים מתחום דיני המשפחה. במאמר שלהלן, נשיב לשאלות רבות שאנו נתקלים בהן.

לקריאה נרחבת על תחום דיני המשפחה, מומלץ לקרוא את מאמרנו, בקישור המצורף: עורך דין משפחה יעקב בלס

האם אפשר להגיש תביעה לפירוק שיתוף נגד בן הזוג שלי?

התשובה חיובית. כדי להעניק תשובה ברורה ורחבה, נסביר קודם מהי תביעה לפירוק שיתוף.

דירת מגורים היא בדרך כלל הנכס החשוב והיקר ביותר שיש לבני זוג. לכן, לא פעם היא מהווה סלע למחלוקת עיקשת בין בני זוג שנפרדים או מתגרשים. מה גם שדירת המגורים כשמה כך היא, דירה שבה אחד או שני בני הזוג מתגוררים. לעיתים מדובר בדירה שעדיין משולמת עליה משכנתא.

עם זאת, ישנם מקרים שבהם אחד מבני הזוג מעוניין להתגרש וגם למכור את דירת המגורים, כאשר הצד השני מתנגד לגירושין ולמכירת הדירה. לכאורה, במקרים אלו אי אפשר למכור את הדירה, שכן ייתכן שבן זוג אחד בזוגיות ייפגע כתוצאה מכך.

לכן, במקרה כזה, בן הזוג המבקש להתגרש ולמכור את הדירה, יכול להגיש לבית המשפט תביעה הנקראת "תביעה לפירוק שיתוף". מדובר בתביעה, שנועדה לכפות על בן הזוג השני למכור את הדירה. ברוב המקרים, בית המשפט יורה על פירוק השיתוף וימנה כונס נכסים שתפקידו יהיה למכור את הדירה. לבסוף, עם מכירת הדירה, ישלם הכונס לבני הזוג את השווי הכספי שיתקבל.

חשוב להבהיר, שרק במידה ובני הזוג רשומים יחדיו בתור בעלי הדירה, אזי אפשר להגיש תביעה לפירוק שיתוף. במידה ומדובר בדירה שרשומה רק על שם אחד מהם, אין אפשרות להגיש תביעה לפירוק שיתוף. במקרה שבו בן הזוג שאינו רשום בתור בעלים, טוען לזכויות בדירה, יש להגיש תביעת רכוש נפרדת, שתפקידה להכריע בנוגע לזכויותיו בדירה. זו אינה תביעה לפירוק שיתוף.

איך מתחלק הרכוש, כאשר מתגרשים?

אין ספק שגירושין הם עסק מורכב. הם כוללים מספר רב של מחלוקות, שיש לפתור וליישב בין בני הזוג, כמו הסדר הגירושין, הסדרת משמורת הילדים וגובה תשלום המזונות. יחד עם כל אלו, על בני הזוג להסדיר את ענייני הרכוש המשותף שלהם. במהלך חיי הנישואין, בני זוג רוכשים וצוברים נכסים רבים, כמו דירה/דירות, רכבים, תכשיטים, יצירות אומנות, קניין רוחני, מוניטין עסקי ועוד. יתרה מכך, זוגות רבים מגיעים לזוגיות או לנישואין, כאשר כבר מראש היו להם נכסים שנרכשו במיטב כספם. לכן, נשאלת השאלה, כיצד נערכת חלוקת רכוש במהלך גירושין.

על מנת להשיב על שאלה זו, קובע "חוק יחסי ממון", התשל"ג- 1973, כלל משפטי הנקרא "כלל איזון המשאבים". הכלל גורס, כי בעת פרידה או פירוק הזוגיות של בני הזוג (לרבות גירושין), רכושם של בני הזוג עתיד להתחלק שווה-בשווה ביניהם. עם זאת, לכלל זה קיים חריג. החריג מונה מספר נכסים, שלא יילקחו בחשבון במסגרת "איזון המשאבים". נכסים אלו הם: קצבאות זקנה, קצבאות נכות ומתנות שקיבל אחד מבני הזוג לפני הנישואין או במהלכם. עוד חריג לכלל איזון המשאבים, הוא "הסכם ממון". במידה ובני זוג מעוניינים לערוך חלוקת רכוש שונה מהכלל הקבוע בחוק יחסי ממון, עליהם לערוך הסכם ממון. רק כך הם יכולים לשנות מההסדר החוקי. לגבי הסכם ממון, יתרונותיו וחסרונותיו, נרחיב בהמשך.

מהו הסכם ממון?

הסכם ממון הוא לרוב הסכם שנחתם בין בני זוג לפני הנישואין או בתחילת הזוגיות. תכליתו להסדיר את חלוקת הרכוש בין בני הזוג ביום פרידה. מדובר בהסכם מורכב וחשוב, שברוב המקרים אנו ממליצים לחתום עליו. באמצעות הסכם ממון, יכולים בני הזוג, יחד או לחוד, להגן גם על הרכוש המשותף שלהם וגם על רכוש שלכאורה שייך להם, אך עשוי להפוך לחלק מאיזון המשאבים, שנערך בין בני זוג בעת פרידה או גירושין.

יש להדגיש, כי החוק בישראל קובע, כי בעת פרידה או גירושין, כלל נכסי בני הזוג יחולקו שווה בשווה. זהו הסדר הנקרא "הסדר איזון משאבים". עם זאת, אפשר לחלוק על הסדר איזון המשאבים באמצעות חתימה על הסכם ממון.

חשוב לציין כי הסכם ממון אינו "עוד הסכם מן השורה" בין שני אנשים. כדי שההסכם יקבל תוקף חוקי, יש לאשר אותו ע"י בית המשפט. יתרה מכך, במסגרת אישור הסכם ממון, בית המשפט יערוך בירור עם בני הזוג, האם הם הבינו את משמעות ההסכם ואת הכתוב בו. בנוסף, בית המשפט יבחן האם ההסכם מידתי ואינו כולל הוראות בלתי חוקיות/בלתי סבירות, שיש ספק שאדם שהסכים להן, עשה זאת מתוך מדעת ומרצון אמתי. מכאן, שלא דיי בחתימה על הסכם ממון בפני עורך דין. יש לאשר את ההסכם בבית המשפט.

כמה עולה לערוך הסכם ממון?

לרוב, עריכה של הסכם ממון ואישורו מצריכה זמן עבודה, ידע, מקצועיות וניסיון, שמצויים רק אצל עורכי דין משפחה. לכן, גם שכר הטרחה במקרים כאלו, הוא בהתאם. בדרך-כלל, שכר הטרחה לאישור הסכם ממון ועריכתו נע בין כמה אלפי שקלים (בהתאם לכמות העבודה, שווי הרכוש וההשקעה הנדרשת) לבין עשרות אלפי שקלים, במקרים חריגים, שבהם קיימים נכסים רבים ונדרשת עבודה רחבה ורבה יותר. נדגיש, כי העלות אכן שווה את הסיכון.

בן זוגי רוצה שאחתום על הסכם ממון – אני מתלבטת – מה דעתכם?

לדעתנו, חתימה על הסכם ממון היא מעשה נבון ונכון. אנו מודעים לכך שהסכם ממון עשוי לפגוע מעט בזוגיות ובאמון בין בני הזוג. אבל חשוב לזכור, כי תכליתו של הסכם הממון, היא ליצור וודאות ו"שקט נפשי". אנו חושבים כי כל אדם אשר בעמל ידו הקים עסק או הצליח מבחינה כלכלית, רשאי בזכות ולא בחסד לשמור לעצמו את הזכות להגן על כספו. יתרה מכך, המציאות מלמדת שלא כל מערכת יחסים זוגית נמשכת לנצח לצערנו ולא בכדי, אנשים רבים מבקשים לשמור על רכושם.

עם זאת, במידה ובן/בת הזוג מבקשים להחתימך על הסכם ממון, אזי יש להימנע מחתימה על ההסכם, מבלי לקבל ייעוץ משפטי מעורך דין משפחה. חתימה על הסכם ממון אינה עניין של מה בכך ועשויה להשפיע מהותית על המשך חייך. כמו כן, יש לבחון היטב את ההסכם ולבדוק שהוא אינו מקפח את בן/בת הזוג בצורה קיצונית. דעתנו היא שהתלבטות היא עניין הגיוני ומקובל. לכן, חשוב לקבל ייעוץ משפטי בטרם חותמים על הסכם הממון המתבקש.

לקריאה נרחבת על הסכמי ממון, מומלץ לקרוא את מאמרנו בנושא, בקישור המצורף: הסכם יחסי ממון

מהי הלכת השיתוף?

לפני שחוקק חוק הסכמי ממון, ההלכה המשפטית שהייתה בתוקף הייתה הלכה שנקראת "חזקת שיתוף". הלכה זו, שבית המשפט העליון חזר עליה פעמים רבות, קבעה גם היא, שרכוש שנצבר ע"י בני הזוג, יהיה רכוש משותף. חלה על בני זוג חזקה, לפיה רכוש שנרכש על ידם, או רכוש שהובא ע"י אחד מבני הזוג לפני הנישואין, הוא רכוש שהייתה בו כוונת שיתוף ולכן, בעת פרידה או גירושין, מן הדין יהיה לחלק אותו שווה בשווה.

עם זאת, כמו כל חזקה משפטית, תמיד קיימת אפשרות לסתור אותה. במידה ואחד מבני הזוג אכן מוכיח שלא הייתה כוונת שיתוף, אזי בית המשפט רשאי לקבוע, כי הרכוש המסוים לא יחולק בין שני בני הזוג. עם זאת, חשוב לציין כי חזקת השיתוף הינה רלוונטית לבני זוג שנישאו לפני 1973, שכן בתקופה זו טרם חוקק חוק יחסי ממון.

אני רוצה להגיש תביעת גירושין שתכלול גם את ענייני הרכוש – איך אפשר לעשות זאת?

בישראל, דיני הנישואין והגירושין מוסדרים בחוק הנקרא "חוק שיפוט בתי הדין הרבניים" (נישואין וגירושין) – התשי"ג- 1953. חוק זה קובע, כי נישואין וגירושין בישראל ייערכו רק על פי הדין הדתי-האישי שחל עליהם. מצד שני, בישראל ישנה גם ערכאה משפטית הנקראת "בית המשפט לענייני משפחה". חלוקת העבודה בין שתי הערכאות הללו היא כדלקמן: לבית הדין הרבני יש סמכות לדון רק בענייני נישואין וגירושין, לרבות מזונות, תביעות כתובה ועוד. בית המשפט לענייני משפחה רשאי לדון בכל עניין משפחתי, למעט נישואין וגירושין (הוא מוסמך גם לדון בענייני מזונות. סמכותו מקבילה לבית הדין הרבני).

אף על פי כן, לבית הדין הרבני יש סמכות לדון גם בעניינים משפחתיים שאינם עוסקים בנישואין וגירושין, בתנאי שמוגשת אליו תביעת גירושין, הכורכת עמה עניינים כמו משמורת ילדים ורכוש. רק במקרה כזה, בית הדין "קונה" סמכות לדון בתביעת רכוש.

עם זאת, אפילו כאשר מוגשת תביעת גירושין הכורכת עמה את ענייני הרכוש, עדיין בן הזוג השני יכול לטעון לחוסר סמכות. זאת, במקרים שבהם כריכת התביעות לא בוצעה מרצון כנה ונועדה ליצור יתרון לא הוגן, או כאשר הוגשה כבר תביעה קודמת ע"י בן הזוג השני, לבית המשפט לענייני משפחה.

לשאלה "האם מומלץ להגיש תביעת רכוש כרוכה לבית הדין הרבני?", נשיב כדלקמן: התשובה נגזרת תמיד מהנסיבות. כלומר, כל מקרה נבחן לגופו. לכן, תמיד כדאי לבדוק את הסיכונים עם עורך דין משפחה.

איך מגישים תביעה חלוקת רכוש?

במסגרת גירושין או פרידה, על בני הזוג לערוך חלוקת רכוש. במידה ואין ביניהם הסכמה, אזי הם יכולים להגיש תביעה לבית המשפט לענייני משפחה. כמו כן, הם יכולים להגיש תביעה לבית הדין הרבני, במידה והתביעה כוללת גם תביעת גירושין, כפי שהסברנו לעיל. אנו מציעים לקבל ייעוץ משפטי בנדון, היות ומדובר בתביעות מאוד סבוכות, שעדיף לא לנהלן ללא ליווי של עורך דין מתחום דיני המשפחה.

אני רוצה לחתום על הסכם ממון בלי עורך דין – כדאי?

התשובה שלילית. הסכם ממון הוא הסכם מורכב מאוד, שמצריך ידע, הבנה וגם ניסיון רב בתחום דיני המשפחה. מדובר בהסכם אשר אמור להשפיע על עתידך הכלכלי. לכן, עדיף להימנע מסיטואציה, שבה בהיעדר עורך דין בעת חתימה על הסכם ממון, יתברר לך בעתיד שקופחת, אולי אף באופן קיצוני. לכן, אנו סבורים כי במסגרת חתימה על הסכם ממון, רצוי מאוד לקבל ייעוץ משפטי ולהימנע מחתימה על הסכם ללא ייצוג משפטי.

חתמתי על הסכם ממון – אני רוצה לבטל אותו – האם זה אפשרי?

הסכם ממון הוא הסכם משפטי מחייב ומיוחד. זאת, מכיוון שהוא מאושר ע"י בית המשפט, בניגוד להסכמים מסחריים, לדוגמא, שנערכים בין אנשים פרטיים. עם זאת, כמו כל חוזה, ישנם מקרים מיוחדים שבהם אפשר יהיה לבטל אותו.

עם זאת, האפשרות לבטל הסכם ממון היא אפשרות חריגה מאוד. בתי המשפט לא נוטים לבטל הסכם ממון וזאת משני טעמים. הטעם הראשון הוא, כי מדובר בהסכמים שמלכתחילה מאושרים ע"י בית המשפט, מה שמעניק להם חוזקה יתרה. הטעם השני הוא, כי ניסיון החיים מלמד, שמי שמבקש לבטל הסכם ממון (שהוא הסכם בין בני זוג), קרוב לוודאי עושה זאת מתוך טעמים אישיים ולא ענייניים (כלומר, ללא כל עילה אמתית).

למרות כל האמור, עדיין יש מקרים שבהם בית המשפט עשוי להורות על ביטול הסכם ממון. מדובר במקרים חריגים. לדוגמא: כאשר מוכח שהסכם הממון נחתם בכפייה, או כאשר מוכח שהסכם הממון נחתם תוך הטעייה או מצג שווא. עם זאת, כדי לבטל הסכם ממון, יש צורך להוכיח באמצעות ראיות מוחשיות את עילת הביטול וגם לקחת בחשבון, שהאפשרות כי ערכאה שיפוטית אכן תבטל את הסכם הממון, קלושה מאוד.

האם בעת הגירושין לבן זוגי יהיה חלק במוניטין של העסק שהקמתי לפני שהכרנו?

מוניטין עסקי הוא חלק מהרכוש המשותף של בני הזוג. חוק יחסי ממון קובע, כי בעת גירושין או פרידה, נכסי בני הזוג יכללו גם זכויות עתידיות. מכאן, שבמידה ואחד מבני הזוג הקים עסק משותף במהלך חיי הנישואין, אזי בן הזוג השני יהיה זכאי לחלק מהתגמולים. אין ספק כי במהלך חיי הנישואין, ייתכן וצד אחד ישקיע בעסק המשפחתי או בהקמה של עסק ובן/בת הזוג השני/ה יתמוך בו, בין אם מבחינה כספית ובין אם מבחינה נפשית.

המציאות מלמדת כי לא פעם אחד מבני הזוג עסוק בגידול הילדים ובכך הוא מפנה זמן לבן הזוג השני, שיכול להשקיע ימים ולילות בהקמת עסק מניב ומשגשג. לכן, חוק יחסי ממון קובע חלוקה שוויונית שכוללת את כלל נכסי בני הזוג. לכן, התשובה לשאלה, נגזרת בעיקרה מפרק הזמן שבו הוקם העסק (אך לא רק). במידה ומדובר בעסק שהוקם בעת הנישואין, אזי החוק קובע חלוקה שווה, בהיעדר הסכם ממון. לגבי השאלה שמתייחסת לסיטואציה, שבה בן הזוג הקים עסק לפני חיי הזוגיות ובני הזוג לא הסכימו אחרת בהסכם ממון, אזי חוק יחסי ממון קובע, כי נכס שהתקבל או עסק שהוקם לפני חיי הנישואין, לא יילקח בחשבון במסגרת איזון המשאבים.

חלוקת רכוש – אם כתבתי ספר – לגרוש שלי יש זכות לקבל תגמולים ממנו?

התשובה לשאלה מורכבת וחשובה זו, תיגזר תמיד מנסיבות העניין. חוק יחסי ממון קובע, כי בהיעדר הסכם ממון, נכסי בני הזוג "יאוזנו" במסגרת הסדר איזון המשאבים. חוק יחסי ממון קובע, כי "כלל נכסי בני הזוג", מוגדרים בתור: "זכויות עתידיות לפנסיה, פיצויי פרישה, קרנות השתלמות, קופות תגמולים וחסכונות".

דהיינו, גם קניין רוחני, כמו ספר, ציור או כל יצירה אומנותית, עשוי להיות חלק מהסדר איזון המשאבים. מצד שני, חוק יחסי ממון קובע, כי נכס שהיה לבני הזוג לפני הנישואין, לא יהיה חלק מהסדר איזון המשאבים. אך בנקודה זו יש לערוך אבחנה בין נכס שהיה קיים לפני הנישואין, לבין נכס (או במקרה שלנו – "ספר") שנכתב בתקופת הנישואין או הזוגיות. במידה ומדובר בספר שנכתב בעזרת בן הזוג או במהלך קיום מערכת היחסים, אזי ייתכן מאוד שבן הזוג יהיה זכאי לקבל חלק מהתגמולים. מצד שני, במידה ומדובר בספר שנכתב לפני מערכת היחסים, אזי בן/בת הזוג יתקשו לטעון לזכות בתגמולי הקניין הרוחני.

מדובר בנושא סבוך ולא פשוט כלל. לכן, במקרים אלו אנו ממליצים לקבל ייעוץ משפטי מעורך דין.

חלוקת רכוש – האם מומלץ לפנות לגישור במסגרת תביעת רכוש?

כדי להמליץ האם לפנות להליך גישור או שמא להימנע ממנו, יש להסביר קודם מהו גישור ומה יתרונותיו וחסרונותיו.

הליך גישור הוא הליך חלופי להליך המשפטי. כיום, בתחום דיני המשפחה, מדובר בהליך נפוץ, משום שהוא מהווה חלופה מהירה, זמינה וזולה יותר, מאשר הליכים משפטיים פורמאלים. הליך גישור כשמו כן הוא, הליך שבמסגרתו בני הזוג מתדיינים בפני מגשר. מגשר בתחום דיני המשפחה, הוא לרוב עו"ד בעל ניסיון בתחום דיני המשפחה. אך מגשר אינו שופט. אין לו סמכות להכריע בסכסוכים. יש לו סמכות "לגשר", לצורך הסכמה בין בני הזוג וכריתה של הסכם ביניהם. לכן, בתחום דיני המשפחה, מדובר בהליך ראוי וחשוב.

להליך גישור יש יתרונות רבים, אך יש לו גם מספר חסרונות. מבחינת יתרונות, הליך גישור הוא הליך יעיל, זמין וגם מהיר מאוד. בניגוד לדיונים בבית המשפט, הוא מתנהל בטווח של ימים או שבועות, אשר נקבעים לנוחיותם של בני הזוג. יתרה מכך, הליך גישור מתנהל במסגרת נעימה ואינטימית, בניגוד להליך המשפטי, שבו נערכות חקירות נגדיות, שהן לעיתים פולשניות ומביכות. בהליך גישור אין כל אי נעימות. בני הזוג משוחחים בנועם במשרדו ובסיועו של מגשר, לשם השגת פשרה שתהיה לשביעות רצונם של הצדדים.

מבחינת חסרונות, הרי שהיתרונות הם לעיתים גם החסרונות. לא פעם, ישנם בני זוג אשר צריכים הכרעה משפטית, כאשר אין אפשרות להביאם לידי שום פשרה.

לכן, דעתנו היא, שגישור הוא אמנם הליך חשוב וטוב, אבל כדי ליהנות מיתרונותיו המובהקים, יש "לרצות" בו באמת ובתמים. במידה ובני הזוג אכן מעוניינים לפנות לגישור ולהגיע להסכמה, אזי הליך גישור הוא פתרון מצוין. אם בני הזוג או אחד מהם מבקשים רק למשוך את הזמן, אזי עדיף להימנע מקיום הליך גישור.

לסיכום – חלוקת רכוש:

עניינים הנוגעים לחלוקת רכוש בין בני זוג או בני משפחה, הם עניינים מורכבים מאוד. מדובר בעניינים המערבים רגש והיגיון וגם משום שהדין בהם מורכב מאוד ושונה ממקרה למקרה. לכן, במידה ועולה סכסוך כספי או רכושי במסגרת משפחתית ובפרט במסגרת היחסים עם בן/בת הזוג, מומלץ להיעזר בעורך דין, העוסק בתחום המשפחה.

למשרדנו ניסיון וידע רב בתחום דיני משפחה. לקריאה אודות משרדנו, מומלץ לעיין בקישור המצורף: אודות עורך דין משפחה יעקב בלס