מה זה הסדרי שהות?
ברוב המקרים, לאחר הגירושין אחד מההורים מקבל משמורת על הילדים – דהיינו הילדים גרים אצלו; צד זה נקרא בלשון עורכי הדין ההורה המשמורן. הצד השני מקבל זמנים מסוימים שבהם הוא יראה את הילדים ולעיתים הם גם יגורו אצלו בחלק מהזמן. המסגרת שבה מוסדרים זכויות ההורה שאיננו משמורן לגבי פגישות עם הילדים והזמנים שבהם הם יגורו אצלו נקראת הסדרי שהות.
איך מחליטים על הסדרי השהות?
ההגדרה של הסדרי השהות היא חלק מתהליך הגירושין. ההסדרים צריכים להיקבע בהסכמה בין הצדדים. במקרה שהצדדים אינם מצליחים להגיע להסכמה, בית הדין ימנה פקיד סעד שיבחן את המצב וייתן המלצות לבית הדין.
למה האב הוא זה שצריך הסדרי שהות ולא האם?
כיוון שברוב המקרים האם היא זו שמקבלת את המשמורת ולא האב. דיני משפחה בחוק הישראלי מבוססים על המשפט העברי – ההלכה. לפי המשפט העברי האם היא זו שצריכה לטפל בילדים ולכן כך גם נקבע החוק בישראל. האם מדובר בשריד לעידן אחר? כן ולא. גם בימינו, ברוב המקרים וברוב המשפחות האימא היא זו שמטפלת בילדים ולכן היא זו שצריכה לקבל את המשמורת עליהם. עם זאת ישנם לא מעט מקרים של גברים שמעורבים בגידול הילדים באופן שווה ולכן צריך לקוות שבית המשפט ימצא פיתרון למקרים הללו.
בנוסף, הסדרי שהות יכולים להסדיר גם מצב של משמורת משותפת שבה ההורים הגרושים מגדלים באחריות משותפת ומתוך חלוקת זמן שוויונית יותר את הילדים.
האם ישנם מקרים שבהם האב מקבל משמורת והאם היא זו שמקבלת הסדרי שהות?
זה נדיר, אבל זה קרה וקורה. למשל, כאשר האם איננה מתפקדת מסיבות בריאותיות ואחרות.
אם נקבעו הסדרי שהות, האם האב חייב לראות את הילדים?
לא. הסדרי השהות קובעים מתי האב רשאי לראות את הילדים אבל הם אינם מחייבים אותו לראות אותם בזמנים קבועים מראש. לתופעת האבות שלא עומדים בהסדרי שהות יש השלכות שליליות מכמה היבטים:
- · פגיעה בילדים שמהם נשללת דמות האב ושנפגעים מכך שהאבא שלהם לא מתייחס אליהם ולא מפגין אכפתיות.
- · פגיעה באם שצריכה לטפל לבד בילדים, לשכור שמרטף בכל פעם שהיא צריכה לצאת לסידורים או לכל דבר אחר ולא לדעת אם היא יכולה לקבוע לעצמה תוכניות כי היא לא יודעת אם האב יבוא או לא.
לאחרונה פסק בית המשפט שאם האב לא עומד בהסדרי השהות ולא בא בזמנים שנקבעו, האם יכולה לתבוע דמי שמרטפות. בנוסף היא יכולה לתבוע הגדלה של דמי מזונות כיוון שמדובר בשינוי משמעותי בנסיבות שלפיהם נקבע סכום המזונות.
מה קורה אם האם (או הצד המשמורן) לא עומד בהסדרי השהות?
לדוגמה: האם מחליטה שלמרות שתורו של האב לקחת את הילדים ביום מסוים, היא לא מסכימה לכך בגלל תוכניות או סיבות אחרות. אם האב יפנה לבית המשפט, ייתכן והאם תשלם קנס – תשלום לאוצר המדינה על כך שהיא לא מצייתת להסדרי השהות שנקבעו והינם בעלי מעמד של פסק דין. על האם להציג סיבות מבוססות לכך שהיא מסרבת ובית המשפט יחליט אם הנסיבות מצדיקות זאת (למשל, במקרים של אלימות כלפי הילדים או הזנחה שלהם.)
מה עושים אם הילד מסרב לראות את האבא?
אם אין נסיבות שמצדיקות את הסירוב, האב יכול להגיש תביעה לבית המשפט שיכריז על הילד כ"מרדן" – מה שיבטל את חובת האב לשלם מזונות לילד. כמובן שהקביעה תינתן רק לאחר שבית המשפט יבדוק היטב את הנסיבות ואת עמדות שני הצדדים.
האם הסדרי השהות יכולים להשפיע על גובה המזונות?
ישנה מגמה בבית המשפט להפחית את גובה המזונות המוטלים על האב בהתאם למספר הלילות שהילדים שוהים אצלו – אם הם נמצאים אצלו הרבה הרי שבית המשפט יתחשב בכך ויפחית מתשלום המזונות.
ילדים משמשים יותר מדי פעמים כלי בשדה הקרב של הגירושין. הדבר קורה פעמים רבות ולכן חשוב להזכיר שוב ושוב: השאירו את הילדים מחוץ למאבק ונהלו את תהליך הגירושין כך שהילדים לא יהיו מעורבים בו – עד כמה שניתן.
מעוניינים לקבל מידע נוסף בנושא הסדרי שהות ? צרו קשר עם עורך דין משפחה יעקב בלס – מומחה לתחום גירושין ודיני משפחה ותקבלו שירות מקצועי ויחס אישי וחם.