הסכם ממון – הסכמה שווה כסף: שאלות ותשובות על הסכמי ממון

מה זה הסכם ממון?

הסכם ממון – שנקרא לעיתים גם הסכם טרום-נישואין – הוא הסכם שמסדיר את היחסים הרכושיים במסגרת של חיי נישואין. ובשפה של בני אדם: זהו הסכם שקובע מה יקרה לרכוש שכל אחד מבני הזוג הביא אל הנישואין ולרכוש שנצבר במהלך הנישואין במקרה של גירושין. ההסכם מפרט כיצד יחולק הרכוש, לפי אילו קריטריונים ובאיזה יחס.

 

זה ממש מדכא. עוד לא התחתנו וכבר לחשוב על גירושין?

אף אחד לא מתחתן וכבר מתכנן את הגירושין וכשאנחנו מתחתנים אנחנו לא רוצים לחשוב שאולי יום אחד נתגרש. אבל למרבה הצער הרבה נישואין נגמרים בגירושין. כמו שאנחנו רוכשים ביטוח בריאות למרות שאנחנו לא מתכוונים להיות חולים אלא רק מתכוננים לקראת מחלה שעלולה לתקוף אותנו, כך אנחנו צריכים לערוך הסכם ממון לא כי אנחנו מתכוונים להתגרש אלא בתור הכנה למצב שאנחנו מקווים להימנע ממנו.

 

למה חשוב לעשות הסכם ממון?

ישנן כמה סיבות לכך שכדאי לערוך הסכמי ממון לפני הנישואין:

הסכם ממון יחסוך לנו במקרה של גירושין הרבה כסף כיוון שלא נצטרף להוציא הון על הויכוחים על חלוקת הרכוש. כמו כן הוא יחסוך לנו הרבה עוגמת נפש: חלק גדול מתהליך הגירושין הוא המאבק על הרכוש שהופך את התהליך ללא נעים ואפילו נורא. הסכם הממון לא יהפוך אותנו למאושרים במקרה שנתגרש אבל הוא יכול להפוך את תהליך הגירושין להרבה פחחות טראומטי.

הסכם ממון יכול למנוע סרבנות גט. ניתן לקבוע בו סעיפים שקובעים תשלום שהצד הסרבן יהיה מחויב לשלם לצד המסורב.

במקרה של נישואין שניים, כאשר יש ילדים מהפרק הראשון, להסכם ממון יש חשיבות גדולה והוא תורם, למעשה, להצלחה של הנישואין. כיצד? כשיש ילדים מנישואין קודמים עלול להיווצר מתח בינם ובין האישה שאינה אמם. הסכם הממון הוא דרך להפחית את המתח בכל הנוגע לענייני רכוש – מתח שגם הוא גורם לחוסר יציבות בתא המשפחתי. ייתכן ויהיה מתח על רקע אחר – לילדים לא תמיד קל לראות את אביהם מתחתן עם אישה אחרת – אבל לפחות ניתן להסיר גורם אחד למתח – הרכוש.

 

האם הסכם ממון נועד גם לזוגות שחיים ביחד כידועים בציבור?

למרות שגם זוגות שחיים ביחד כידועים בציבור יכולים לערוך הסכם שנוגע לרכוש שלהם, המשותף והנפרד, לא מדובר כאן בהסכם של ממון אלא בהסכם לחיים משותפים. ההבדל העיקרי ביניהם הוא שהסכם לחיים משותפים איננו צריך אישור של בית משפט ואילו הסכם הממון חייב במקרים מסוימים לקבל אישור של בית משפט על מנת שיהיה בעל תוקף משפטי.

 

לא מספיק שבני הזוג חותמים על ההסכם כדי שהוא יהיה בעל תוקף משפטי מחייב?

לא. אם ההסכם נערך לפני הנישואין והוא כולל רק סעיפים הנוגעים לרכוש, ניתן לאשר אותו בפני נוטריון. אם ההסכם גם כולל סעיפים בנוגע למשמורת ומזונות הרי שיש להגיש אותו לבית המשפט לענייני משפחה או לבית הדין הרבני. בית המשפט יבחן את ההסכם, יוודא שהוא מוסכם על שני בני הזוג ושהם חותמים עליו מרצונם החופשי. חשוב להדגיש שניתן להסכים רק לגבי מזונות לאחד מהצדדים אבל לא לגבי מזונו של ילדים שטרם נולדו. במקרה שההסכם נערך לאחר הנישואין יש בכל מקרה להגיש אותו לאישור בבית המשפט או בבית הדין הרבני.

 

מה עוד אפשר לכלול בהסכם ממון לפני הנישואין?

ניתן גם לכלול בהסכם כללים שונים לחיי הנישואין: עקרונות כמו סגנון החיים – דתי או חילוני – וגם כיצד לנהוג במקרה של גירושין – האם לגשת לגישור או לפנות מיד לעורך דין גירושין.

 

האם עולה כסף לערוך הסכם ממון?

כמו כל דבר בחיים, גם הסכמי ממון עולה כסף. עם זאת העלות שלו נמוכה בהרבה מהעלות של התכתשויות והתדיינויות במקרה של גירושין.

 

התחתנו לפני שנה. אנחנו עדיין יכולים לערוך הסכם ממון או שזה כבר מאוחר מדי?

בהחלט, לא רק אחרי שנה אלא גם אחרי עשרים שנות נישואין מאושרות אפשר לערוך הסכם ממון. יהי אולי קשה להבין מדוע הגיע הרגע לערוך הסכם ממון אבל זה לא מונע את עריכתו, אם הצדדים מסכימים לכך.

גם אם הסכם ממון לא נשמע כמו הדבר הכי רומנטי בחיים וקשה לחשוב עליו כאשר בוחרים שמלה לבנה, פרחים וטבעות לחתונה, הרי שעריכת הסכם שכזה היא מעשה חכם שלא יפגע ברומנטיקה אבל בהחלט יאפשר לכם חיים שלווים יותר.

מעוניינים לקבל מידע נוסף בנושא הסכם ממון? צרו קשר עם עורך דין משפחה יעקב בלס – מומחה לתחום גירושין ודיני משפחה ותקבלו שירות מקצועי ויחס אישי וחם.

Rate this post