מזונות אישה – מחיר הגירושין – שאלות ותשובות על מזונות אישה

האזינו לתכנית הרדיו של עו"ד יעקב בלס ברדיו תל אביב: המדריך למתגרש

עורך הדין יעקב בלס מסביר מהם מזונות אישה, במה הם שונים ממזונות ילדים ובאילו מקרים לא ישולמו מזונות אישה

מה זה מזונות אישה?

מזונות אישה – לפי החוק בישראל, הבעל חייב במזונות אשתו – זאת אומרת שהוא מחויב לדאוג לה לקורת גג, למזון, לבגדים ושאר הצרכים הקיומיים שלה במשך כל הנישואין. אם הוא איננו עומד בכך הרי שבית המשפט יחייב אותו לשלם. נושא המזונות לאישה הינו רלבנטי במיוחד בתהליכי גירושין: הבעל מחויב לשלם אותם עד מתן הגט. ישנם גם מקרים שבהם האישה תקבל מזונות גם אחרי הגירושין – במקרים שבהם הוסכם על כך בהסכם גירושין. במקרה שכזה – תשלום מזונות לאישה לאחר מתן הגט – התשלום קשור להסכם חלוקת הרכוש.

למה שהאישה לא תדאג לעצמה? למה רק הגבר צריך לדאוג לעצמו ובנוסף גם לה?

בחברה שבה אנו חיים, ברוב המקרים, ישנה חלוקת תפקידים בחיי הנישואין. בעוד הבעל עובד מחוץ לבית האישה דואגת לבית עצמו, להחזקתו, לגידול הילדים וכן הלאה. במצב כזה הבעל יכול ללמוד, להתקדם, לרכוש כלים ולעשות קריירה בעוד האישה אינה יכולה לרכוש לעצמה את הכלים הללו שחיוניים לפרנסה. גם כיום, החלוקה הזו נשמרת במשקי בית רבים – בזכות התפקיד שהאישה ממלאת בבית, הגבר יכול לרכוש כלים רבים שהופכים אותו לעצמאי יותר מבחינה כלכלית. החובה שלו היא לדאוג לצרכי הקיום של האישה שמאפשרת לו להתפרנס ולהתקדם.

למה רק מזונות אישה? למה לא מזונות גבר?

אנחנו חיים בעידן שבו מתרחשים שינויים גדולים בחלוקת התפקידים במשפחה. יותר ויותר נשים יוצאות לעבוד במשרה מלאה ורוכשות כישורי השתכרות. ישנם אפילו מקרים – לא רבים, אבל הם קיימים – שבהם האישה מרוויחה יותר מהגבר. עם זאת, החוק בישראל עדיין לא התעדכן יחד עם השינויים החברתיים. כיוון שהוא מבוסס על המשפט העברי – ההלכה היהודית – הוא מכיר רק בחובת הגבר לפרנס את אשתו ואיננו מכיר במצב הפוך. עם זאת, מספר פסיקות של בתי משפט מעידות שייתכן שהשינוי מתרחש ועם הזמן נראה יותר מקרים שבהם נפסקים מזונות גם לגברים או שמזונות האישה יותאמו באופן הולם יותר לכישורי ההתפרנסות שלה ולחלוקת התפקידים בתא המשפחתי לפני הפרידה.

כמה זה יוצא?

אין סכום מינימום של מזונות ואין גם סכום מקסימאלי. באופן בסיסי ניתן לומר שישנן שתי עקרונות שעל-פיהן נקבע גובה המזונות:
  • "עולה איתו ואינה יורדת" – האישה הורגלה לרמת חיים מסוימת כשהיא חיה עם הבעל והיא זכאית לכך שרמת החיים שלה תישאר זהה. המזונות, אם כן, צריכים להיות מספיקים כדי שהיא תוכל לשמור על רמת החיים שלה היא הורגלה.
  • "לפי עושרו ולפי כבודו" – שלא כמו במזונות ילדים, יכולת ההשתכרות של הבעל ורמת החיים שלו נלקחים בחשבון בקביעת סכום המזונות לאישה. הוא איננו יכול לדרוש מגרושתו (לעתיד) לחיות פחות טוב – רמת החיים שלה צריכה להיות שווה לרמת החיים שלו. יתר על כן: הבעל מחויב לעבוד כדי לשלם את המזונות אלא אם כן הוא איננו יכול לעשות זאת בגלל סיבות אובייקטיביות.

ואם האישה עובדת?

ההכנסות של האישה – מעבודה, מקצבאות, מהשקעות וכן הלאה – מחושבות והן תופחתנה מהסכום שעל הגבר לשלם.

האם האישה חייבת לעבוד?

לפי המשפט העברי האישה איננה מחויבת לעבוד ולא ניתן להכריח אותה לעבוד כדי להשתתף בפרנסתה. עם זאת – וזהו סימן לשינויים במצב הקיים – לאחרונה ניתנו כמה פסקי דין שבהם נקבע שאם האישה רגילה לעבוד לפרנסתה ויש לה את הכישורים לכך הרי שייפסקו לה מזונות רק לתקופת הסתגלות שתאפשר לה למצוא עבודה מתאימה.

כמה זמן צריך לשלם מזונות אישה?

את המזונות משלמים עד מתן הגט אלא אם כן אלה הם מזונות שנפסקו לאישה בהסכם גירושין – במקרה זה כל עוד התנאים שבהסכם לא השתנו הרי שיש להמשיך לשלם אותם.

באילו מקרים מפסיקים לשלם מזונות אישה לפני מתן הגט או בכלל לא מתחילים לשלם?

  • בגידה: אישה שבגדה בבעלה.
  • אישה מורדת: אישה שמסרבת לקיים יחסי מין עם בעלה.
  • אישה שעזבה את הבית: אלא אם כן היא עשתה זאת מסיבות מוצדקות כמו בגלל אלימות של הבעל.
  • אישה שאיננה שומרת מצוות: בתנאי שבני הזוג נישאו כששניהם שומרים מצוות ובתנאי שהבעל עצמו ממשיך לקיים מצוות.

האם אפשר להקטין או להגדיל את הסכום?

כן, אבל חייבים להתרחש שינויים מהותיים במצב של הגבר ו/או של האישה כדי שבית הדין או בית המשפט יסכים לשנות את סכום המזונות.

האם מי שנישאו בנישואין אזרחיים חייבים בתשלום מזונות?

לפי המשפט העברי – לא, שכן הם אינם נשואים לפי ההלכה ולכן לגבר אין חובה לזון את האישה שאיננה אשתו לפי ההלכה. אם מדובר בזוג מעורב שאיננו יכול להינשא לפי ההלכה הרי שלפי החוק (ולא לפי הדין העברי) הבעל חייב במזונות; לעומת זאת, במקרה ששני בני הזוג יהודים הרי שהחוק איננו מחייב לשלם מזונות.

האם יש הבדל בין בית משפט לענייני משפחה לבית דין רבני בכל הנוגע לגובה המזונות?

ישנם כמה הבדלים. עבור הצד המקבל, בית המשפט לענייני משפחה עדיף מבית דין רבני: הוא פוסק סכום גבוה יותר; הסכום צמוד למדד ולא לתוספת היוקר (כפי שפוסק בית הדין הרבני;) הסכום נקבע בהתאם ליכולת ההשתכרות של הבעל ולא לפי ההשתכרות בפועל; המזונות הזמניים (עד שיקבע סכום המזונות הקבוע) נפסקים כבר בישיבה הראשונה.

מזונות האישה הן נושא מסובך – אם לא די בכך, הוא עטוף הרבה פעמים במאבק הכולל שתהליכי גירושין יכולים להיות. תפקידו של עורך דין גירושין לסייע ללקוח/ה שלו להתמודד בצורה הטובה ביותר עם המצב הרגיש והמסובך הזה ולהוציא את המיטב ממצב שאיננו טוב במיוחד.
מעוניינים לקבל מידע נוסף בנושא מזונות אישה? צרו קשר עם עורך דין דיני משפחה יעקב בלס – מומחה לתחום גירושין ודיני משפחה ותקבלו שירות מקצועי ויחס אישי וחם.
5/5 - (1 vote)