מסרט רומנטי לסרט רע חלק א': על התלאות בדרך לגט – סרבנות גט

הקיץ העומד בפתח יביא איתו בוודאי גל חדש של סרטים מז'אנר ה"קומדיה הרומנטית". תמצית העלילה היא, בדרך כלל: בחור ובחורה מרקע שונה לגמרי נפגשים, מתאהבים, רבים קצת, ואז מצליחים לגשר על כל הפערים בדרך לזוגיות מאושרת ולחתונה. אלא שבמציאות, החתונה היא רק ההתחלה, וגם סיפורים שמתחילים ב"אושר ועושר" – אין לדעת איך הם ייגמרו. לפעמים הפערים שבים וצצים לאורך זמן, ומובילים בסופו של דבר לפרידה וגירושין. הצרה היא שגם כאן, העלילה יכולה להסתבך עוד יותר, ואתם עלולים למצוא את עצמכם מתמודדים עם מצבים קשים במיוחד בניסיון להשיג את הגט המיוחל. אז מה קורה כשהנישואים שלכם הופכים מסרט רומנטי לסרט אימה? על כך במאמר שלפניכם.

גירושין על פי הספר

שלא כמו בהוליווד, בישראל גירושין של בני זוג יהודים מתנהלים מול הגוף היחיד בארץ שמוסמך לכך – בתי הדין הרבניים, אשר פוסקים בהתאם לחוקי ההלכה. במשפט העברי, גט לצורך גירושין יכול להינתן רק אם יש הסכמה של שני בני הזוג. בית הדין הרבני יכול לקבוע שמתקיימת עילה לגירושין, ואף לפסוק שאחד הצדדים מחויב לתת לשני גט, אבל הוא לא יכול לכפות את מתן הגט בפועל, אלא לכל היותר להפעיל לחץ באמצעות הטלת סנקציות שונות (כלכליות בעיקר). הבעיות מתחילות, אם כן, כשאחד מבני הזוג רוצה להתגרש בעוד שהשני לא מעוניין או לא מסוגל להסכים לגט.

סרבנות או סחטנות

לעתים קורה שאחד הצדדים לא משתף פעולה עם הליכי הגירושין מאחר שהוא באמת לא מעוניין להתגרש, אבל לעתים קרובות יותר מדובר, למרבה הצער, בטקטיקה שבה משתמש צד אחד (לרוב הגבר) כדי להפעיל לחץ על הצד השני (לרוב האשה) כדי לגרום לו לוותר על זכויותיו בגירושין.

הצורך בהסכמת שני הצדדים לגירושין יוצר תלות הדדית בין הגבר לאשה בכל הנוגע למתן גט, אבל התלות של האשה היא גדולה יותר מזו של הגבר. זאת, מאחר שהמגבלות המוטלות על אשה נשואה הן חמורות בהרבה מאלה החלות על הגבר. אשה שמקיימת יחסי אישות עם גבר בעודה נשואה לגבר אחר, תיחשב ל"נואפת", ודבר זה כשלעצמו יכול לנשל אותה מזכותה למזונות ולסכום הכתובה. בנוסף, נאסר עליה להינשא לגבר שעמו "נאפה", גם לאחר שגירושיה נכנסים לתוקף. אם נכנסה להריון וילדה ילדים לגבר אחר בזמן היותה נשואה, ייחשבו הילדים ל"ממזרים", שאסור להם "לבוא בקהל ישראל" או להינשא בנישואין הלכתיים. לעומת זאת, על גבר שמקיים מערכת יחסים עם אשה פנויה שאינה אשתו, ואף מביא אתה ילדים, לא מוטלות סנקציות כלשהן. במקרים חריגים, הגבר אף יכול לקבל היתר מיוחד להינשא לאשה אחרת מבלי שהתגרש רשמית מאשתו הראשונה.

עמדת נחיתות זו הופכת את האשה המעוניינת להתגרש לחשופה לסחטנות מצד בעלה, שיכול לסרב להעניק לה גט מטעמי נקמנות, או להסכים לכך רק בתמורה לתנאים מסוימים – למשל הורדת סכום המזונות או ויתור עליהם כליל, ויתור על זכויות רכושיות או על משמורת. הסחטנות יכולה להתחיל עוד לפני כן, בזמן היותם נשואים, כשהבעל מאיים על אשתו שלא תנסה להתגרש כי הוא ימנע ממנה את הגט, מה שאכן גורם לא אחת לכך שנשים נמנעות מלהגיש תביעת גירושין, או לחילופין מגישות תביעה אך מוותרות מראש על זכויותיהן רק כדי לקבל גט.

כיצד ניתן להתמודד עם סירוב גט?

סירוב, או עיכוב, של גט גורם למצוקה אמיתית לנשים (או, לעתים נדירות יותר, לגברים) שנאלצות לפעמים להמתין חודשים ארוכים ואפילו שנים כדי להשתחרר מכבלי הנישואין שלהן. בניסיון להתמודד עם הבעיה, ניתנה לבתי הדין הרבניים סמכות להחליט על חיוב גט, ואפילו על כפיית גט, שמאפשרת הטלת סנקציות כבדות ("צווי הגבלה") על סרבני הגט. הסנקציות עשויות לכלול עונשים כלכליים, כמו קביעת "מזונות עונשיים" בסכום גבוה במיוחד, או מניעת גישה לחשבון הבנק; וכן שורה של הגבלות אזרחיות חמורות, כמו שלילת רישיון נהיגה, איסור יציאה מהארץ, איסור על החזקת דרכון, איסור לשאת במשרה ציבורית או לעסוק במקצוע הדורש רישוי, וכן מאסר לתקופת זמן בלתי מוגבלת, ואפילו מניעת זכויות מאסיר הדבק בסרבנותו. יש לציין שבאופן פרדוקסלי, למרות שהאמצעים הקיצוניים הללו עשויים להפוך את חייו של הסרבן לגיהנום, הם עדיין לא יכולים לאלץ אותו להעניק את הגט המיוחל ולשחרר את האשה, וכבר קרה שגברים ישבו בכלא שנים ארוכות רק כדי למנוע מנשותיהם את ה"תענוג" שבקבלת גט.

עם זאת, ברוב המקרים, מרגע שבית הדין מפעיל סנקציות או אפילו מאיים בהפעלתן, על ידי פסיקה על כפיית גט, הסרבן חוזר בו מסרבנותו ומסכים לתת את הגט. הבעיה היא שבתי הדין משתדלים מאד להימנע מלהגיע למצב של פסיקה קיצונית שכזאת, מה שמאפשר למי שמעוניין בכך לעשות מניפולציות ולהשתמש בטיעונים הלכתיים שונים ומשונים – ואפילו להגיש תביעת "שלום בית" בלתי כנה – על מנת לעכב את הגט ולסחוט ויתורים מהצד השני. במקרים כאלה, חשוב במיוחד להיעזר בעורך דין מומחה לענייני גירושין, שמתמצא בדיני ההלכה ויוכל להתמודד עם הטיעונים בהצלחה.

בעיית הסרבנות היא קשה וכואבת, אבל כאן לא נגמרות הצרות: מה קורה כאשר הבעל מת, והאשה רוצה להינשא מחדש? ומה קורה כשהבעל נעדר למשך תקופה ארוכה וכלל לא ידוע אם הוא חי או מת – בעוד האשה עדיין נחשבת לנשואה ואינה יכולה לפתוח בזוגיות חדשה? על כך במאמרים הבאים:

מסרט רומנטי לסרט רע: על התלאות בדרך לגט – עגינות

מסרט רומנטי לסרט רע: על התלאות בדרך לגט – ייבום וחליצה

Rate this post