האזינו לתכנית הרדיו של עו"ד יעקב בלס ברדיו תל אביב: המדריך למתגרש
טקס הנישואין כדת משה וישראל, כולל גם חתימה על כתובה, שעליה חותם החתן. מלבד חתימתו על הכתובה, החתן גם נוקב בסכום כספי. מהו אותו סכום? זוהי התחייבות לתשלום לכלה, אשתו לעתיד, במידה והסתיים הקשר. חתנים רבים, כחלק מההתרגשות, הרומנטיקה וכן הלחץ החברתי (הסכום הנקוב ייאמר ברגע החופה, מול כל האורחים), בוחרים לנקוב בסכום גבוה מיכולתם לעמוד בו. לצערם, בבוא העת, בתביעת כתובה, יהיה ניתן לדרוש את אותו סכום, במצבים מסוימים.
במאמר שלהלן נסקור: מהו הליך הנישואין בישראל, מהי כתובה ומהי תביעת כתובה. כמו כן, נבקש להעיר ולהדגיש כי מאמר זה מובא לנוחיותכם/ן, קוראים/ות יקרים/ות, ואין לראותו כתחליף לייעוץ עם עורך דין לענייני משפחה.
נישואין בישראל:
נישואין של יהודים בישראל ייעשו על פי הדת ובכפוף לרבנות הראשית ולבתי הדין הרבניים. מדינת ישראל מכירה אך ורק בנישואים דתיים ולכן שאר האלטרנטיבות, ייעשו מחוץ לשטחה של הארץ ולאחר מכן יירשמו במשרד הפנים, לאור סטטוס נישואין, שהוכר בארץ אחרת.
בישראל, הליך הנישואין כולל הקדמה לחתונה והיא: פתיחת תיק ברבנות, שבה ייעשה בירור הנוגע ליהדותם של השניים. אם יעלה ספק לגבי יהדותם, ייעשה בירור מעמיק, הכולל בירור דורות אחורה, במטרה לאשר נישואים ליהודים בלבד. כחלק מפתיחת תיק הנישואין, יעברו בני הזוג שיעורי דת הנוגעים לטהרה ושמירה על שלום בית. האישה תונחה על ביצוע טבילה במקווה, דבר אותו היא מחויבת לעשות על מנת להינשא ועל שמירת נידה במהלך הנישואין.
ביום החתונה, לפני תחילת טקס הנישואין, ישב הרב המחתן עם החתן ויחתימו על הכתובה (נרחיב עליה בהמשך). בטקס הנישואין ייעשו מספר דברים עקרוניים: שבירת כוס, טקס תחת חופה בעלת 4 יתדות, 7 ברכות והענקת הכתובה לאישה. לאחר ביצוע הטקס, יצהיר הרב המחתן כי בוצע טקס הנישואין כהלכתו, ואז ינפיקו לבני הזוג תעודת נישואין, המורה על נישואיהם ומאפשרת את רישומם במשרד הפנים כזוג נשוי.
מהי כתובה?
כתובה היא מסמך שמלווה את בני הזוג מיום חתונתם ועד בכלל (או עד לגירושין). תוכנה של הכתובה כולל את מחויבותו של הגבר לדאוג לאשתו, לה הוא נישא ועליה הוא אחראי בכל תחומי החיים, ואפילו בהגדרת הכתובה היא בבעלותו, כקניין. אחת החובות של הבעל כלפי אשתו היא חובת "כסות וענות": לפי פרשנים מדובר בדאגה כלכלית, לרבות מזון, לינה, ביגוד ואף קיום יחסי מין.
במהלך טקס נישואיהם של השניים, הגבר מתחייב שלא יחסר לאישה כל צורך גם במידה ויתגרשו, וזאת עד מתן הגט, או במצב בו תתאלמן האישה. בכתובה, יצהיר הגבר על סכום שאותו הוא מבטיח לשלם לאישה בעת סיום הנישואין. את סכום זה יכולה האישה לתבוע בצמוד להליך הגירושין, וזאת בהתאם לנסיבות הגירושין.
תכלית הכתובה היא הגנה כלכלית על נשים, וזאת עפ"י התפיסה העתיקה, כי הן נשענות על הגבר ותלויות בו כלכלית.
תביעת כתובה:
תביעת הכתובה תוגש על ידי האישה כנגד בעלה לבית הדין הרבני בלבד. זוהי הערכאה היחידה המכירה בתביעה זו. תביעת הכתובה יכולה להיעשות משני טעמים והם בעת גירושין של השניים או בעת פטירת הבעל (במקביל לבקשת צו ירושה).
התביעה בפועל היא על הסכום שעליו חתם הבעל בכתובה ולכן, בעת סיום הקשר, בין אם בשל גירושין או בשל פטירה, יהיה ניתן לדרוש את הסכום. ישנם מקרים שבהם יפחיתו ואף יבטלו לחלוטין את הסכום הנקוב בכתובה. מדוע?
ראשית, בשל טעמים טכניים. במידה ומדובר בכתובה פסולה, לא יהיה ניתן לתבוע אותה. כאשר מדברים על פסלות, הכוונה גם לליקוי בנראות וגם לליקוי בתוכן.
אפשרות נוספת היא במידה וקיים מסמך אחר שמאפיל על הכתובה. לדוגמא, הסכם ממון שבו מפורטים התשלומים בעת גירושין. אפשרויות נוספות להפחתה ואף ביטול הכתובה, נוגעות לנסיבות הגירושין. נסביר: על האישה לפעול לשמירת התא המשפחתי, בדגש על ניסיונות לשלום בית. אם השניים יימצאו בהליך שלום בית, לפני ביצוע הגירושין, על האישה לשתף פעולה עם ההליך. במידה והיא תצא מהבית או תסרב לבצע את ההליך, ישקלו את ביטול תביעת הכתובה – בהתאם.
זאת ועוד, כאשר עילת הגירושין היא בגידה (מדובר בעילה כלפי האישה בלבד), ברוב המקרים ישללו את זכותה לתבוע כתובה. מנגד, ישנם מצבים המגבירים את הסיכוי לקבלת הסכום המלא הנקוב בכתובה, למשל: גילוי בעיות רפואיות אצל הגבר (מומים ומחלות שהוסתרו), התנהגות פסולה מצד הגבר, אלימות מילולית ו/או פיזית כלפי האישה, דחיית בקשה לשלום בית מצד הגבר ועוד.