גירושין אזרחיים – להתגרש מחוץ לרבנות? שאלות ותשובות על גירושין אזרחיים בישראל

להתגרש מחוץ לרבנות? כן, אבל לא תמיד. באופן כללי ניתן לומר שמי שנישא בנישואין אזרחיים יכול לעבור – במקרה המצער שהנישואים התפרקו – תהליך גירושין אזרחי; דהיינו תהליך שמוביל בית הדין לענייני משפחה ושבו בית הדין הרבני מעורב בצורה מינימאלית – ועל כך עוד נצטרך להרחיב. בכל אופן חשוב להדגיש: נישואין אזרחיים הם תהליך פשוט יחסית אבל גירושין אזרחיים הם עניין מסובך יותר. לכן, השורות הבאות אינן תחליף להתייעצות עם עורך דין משפחה

האם זוג שנישא בחתונה אזרחית חייב גם הוא להתגרש ברבנות?

חייב? לא. אפשר פשוט להיפרד וזהו. הבעיה מתחילה אם רוצים להתחתן שוב והפעם ברבנות. במקרה של נישואין אזרחיים לעיתים הרבנות תדרוש גירושין לחומרה ולחייב את הזוג לעבור תהליך גירושין ברבנות כתנאי למתן היתר לנישואין נוספים. כמו כן, על מנת שהגירושין יוכרו על ידי המדינה – וזה חשוב אם אתם רוצים להתחתן שוב ולא להיות מאשמים בביגמיה – ייתכן ויהיה עליכם לעבור דרך הרבנות.

אם התחתנתי בנישואין אזרחיים, למה אני חייב להתגרש ברבנות?

מאותה הסיבה שאי אפשר לעשות חתונה אזרחית בארץ אלא צריך לנסוע לחוץ לארץ בשבילה: לפי החוק, בתי הדין הרבניים הם בעלי הסמכות הבלעדית לערוך נישואים וגירושים. אם בני הזוג שניהם יהודים (או שניהם מאותה דת) הרי שלפי החוק  הם יכולים להתגרש רק ברבנות.

אם התחתנתי בחוץ לארץ, אני יכול להתגרש בחוץ לארץ?

כן, אבל בתנאים מסוימים. מדינת ישראל מכירה בהסכמים משפטיים ובפסקי דין שנעשו במדינות רבות בעולם אך לא בכולן. כדאי לבדוק כל מקרה לגופו וכדאי להיוועץ עם בעל מקצוע שמכיר את החוק ואת המצב הקיים. גם כאן חשוב להדגיש: אם בני הזוג המתגרשים שניהם יהודים, עדיין הם יצטרכו לעבור דרך הרבנות אם הם רוצים להתחתן בעתיד בחתונה דתית.

מה קורה אם בני הזוג לא מגיעים להסכמה בקשר לצורה שבה הם יתגרשו?

נניח שצד א' רוצה להתגרש בארץ וצד ב' רוצה בחוץ לארץ או כל אי הסכמה אחרת לגבי תהליך הגירושין: כמו בכל אי-הסכמה, בית המשפט יפסוק בין הצדדים.

איך זה עובד? התחתנו בחתונה אזרחית וכעת אנחנו רוצים להתגרש בארץ, מה עלינו לעשות?

פונים לבית הדין לענייני משפחה ומגישים בקשה להתרת נישואין. יש להביא תצהירים של הצדדים ושל עד אחד, ואת תעודת הנישואין. מומלץ גם להביא הסכם גירושין שיכול לחסוך זמן רב ודיונים ארוכים. כעת, בית הדין ינהג באחת מהדרכים הבאות:

  • כשבני הזוג הם חסרי דת: אם לבני הזוג יש האישורים המתאימים לכך שהם חסרי דת הרי שבית המשפט יכול לפסוק בעצמו על התרת הנישואין מבלי התערבות של בית הדין הרבני.
  • כשהזוג מעורב (אחד מבני הזוג איננו יהודי): בית המשפט יפנה לנציג בית הדין הרבני כדי לקבל אישור לתהליך; זה עשוי לקחת זמן מה. לאחר קבלת האישור בית המשפט יתיר את הנישואין ועם אישור בית המשפט ניתן לגשת למשרד הפנים.
  • אם שני בני הזוג יהודים: יש לפנות לבית דין רבני על מנת שיתיר את הנישואין. זה עלול להיות תהליך ארוך יותר וכולל בדיקת אפשרות לשלום בית שרק לאחריה יינתן אישור להתרת נישואין מבית הדין הרבני. לאחר מכן התהליך נמשך כמו במקרה של זוג מעורב. במקרים מסוימים בית הדין הרבני עשוי לדרוש מתן גט לחומרה שיעמוד בכל גדרי ההלכה היהודית.

כשאנחנו מתחתנים אנחנו לא רוצים לחשוב על כך שאולי נתגרש יום אחד, אבל המציאות עלולה לטפוח על פנינו. במקרה של חתונה אזרחית אנו עלולים להיתקל במכשולים נוספים בגלל האופי הייחודי של הנישואין האזרחיים. לכן מומלץ מאוד לערוך הסכם גירושין לפני הפניה לבית המשפט כדי להקל על כל הצדדים ולהפוך את התהליך לכואב הרבה פחות וכדי שנוכל לפתוח דף חדש בחיינו מהר ככל האפשר.

מעוניינים לקבל מידע נוסף בנושא גירושין אזרחיים? צרו קשר עם עורך דין גירושין יעקב בלס – מומחה לתחום גירושין ודיני משפחה ותקבלו שירות מקצועי ויחס אישי וחם.

5/5 - (1 vote)