רובנו לא רוצים לחשוב על זה, אבל הסטטיסטיקה מספרת שיש סיכוי שנלך לעולמנו בטרם עת, אולי אפילו בצורה פתאומית, ונותיר את ילדינו יתומים. לכן, למרות אי הנעימות שבדבר, כהורים חשוב שנעסוק בשאלה מה יקרה עם הילדים לאחר מותנו, לא רק מבחינת הרכוש שיעבור אליהם אלא בעיקר – אם הם קטינים – מי יטפל בהם. האם ניתן לקבוע מראש מי יחזיק במשמורת על הילדים לאחר מותנו? האם נדרשת התערבות בית המשפט או שמספיק לכתוב צוואה? ומה אומר החוק לגבי זוגות חד מיניים? כל התשובות במאמר שלפניכם.
מה קורה אם ההורים נפטרים בלי להשאיר צוואה?
מבחינה משפטית, האפוטרופוסים הטבעיים של כל ילד הם זוג ההורים שלו. אם אחד ההורים נפטר, המשמורת על הילדים תעבור במלואה לידי ההורה השני, בלי קשר לשאלה האם ההורים היו נשואים או גרושים ומה היה טיב היחסים ביניהם.
העניין מסתבך במקרה ששני ההורים נפטרים בבת אחת (למשל, נספים באסון או תאונת דרכים), או שאחד ההורים מתאלמן ולאחר תקופה נפטר בעצמו. במצב כזה הילדים נותרים יתומים מאב ואם וללא אפוטרופוס חוקי שאחראי עליהם. כאן נכנסות לתמונה רשויות הרווחה ובית המשפט לענייני משפחה, שימנו לילדים אפוטרופוס זמני ולאחר מכן קבוע. במקרה שיש קרובי משפחה, או חברים, שמעוניינים ומסוגלים לטפל בילדים, תינתן להם עדיפות כאפוטרופוסים. רק בהיעדר אפשרות כזו, יועברו הילדים למסגרת אומנה או לאימוץ, בהתאם לגיל ולנסיבות.
האם אפשר להחליט מראש למי יועברו הילדים לאחר מותי?
ובכן, בעת כתיבת צוואה (שהיא דבר מומלץ בפני עצמו), ניתן ואף רצוי לציין מי אתם מעוניינים שיטפל בילדים במקרה של מוות של שני ההורים חו"ח. יש להקפיד שהניסוח יהיה ברור וחד משמעי, ומומלץ לפרט את הנימוקים לבחירתכם. כמובן, יש לוודא גם שהאפוטרופוס המיועד מודע ומסכים לרעיון.
חשוב לדעת שכתיבת צוואה, מפורשת וברורה ככל שתהיה, היא לא ערובה שרצונכם (בנושא המשמורת על הילדים) ימומש, אלא רק מבטיחה שבקשתכם תילקח בחשבון ויינתן לה משקל. ההחלטה הסופית בנושא תיעשה על ידי רשויות הרווחה ובית המשפט, בהתבסס על תפיסתם את טובת הילד. עם זאת, ככל שהצוואה בהירה, מנומקת ומפורטת יותר, כך גובר הסיכוי שהיא תאומץ על ידי בית המשפט.
דרך נוספת להגדיל את הסיכוי שהרשויות יתחשבו ברצונכם ויעבירו את המשמורת על הילדים למי שנבחר על ידכם, היא להורות באמצעות הצוואה שאותו אדם יקבל לידיו גם את הרכוש השייך לילדים, או ימונה כאחראי על הרכוש והכסף שלהם עד שהם יגיעו לבגרות; ניתן גם להוריש לאפוטרופוס המיועד את הנכסים שלכם, למשל הדירה והמכונית, ואפילו סכומי כסף שמיועדים למשל למימון ההשכלה הגבוהה של הילדים. במצב כזה, שבו כל הרכוש והכסף עוברים לידי אדם מסוים, בית המשפט יתקשה מאד לקבל החלטה שתעניק את המשמורת לאדם אחר, בהיעדר נסיבות חריגות. מאחר שמדובר בנושא מורכב שחשיבותו רבה, מומלץ מאד להיעזר בניסוח הצוואה בעורך דין משפחה המנוסה גם בדיני ירושה, שידע לייעץ לכם על צעדים נוספים שכדאי לנקוט בהם על מנת להבטיח את עתיד הילדים.
הדרך הבטוחה: מינוי אפוטרופוס
כאמור, צוואה ערוכה כראוי היא חיונית, אבל היא לבדה לא מספיקה כדי להבטיח שרצונכם יתמלא. יתרה מזאת, גם אם יוחלט להעביר את הילדים לאדם שנבחר על ידכם, הדבר לא ייעשה באופן מיידי אלא רק לאחר תהליך בדיקה ואישור של הרשויות, או במקרה היותר גרוע, שבו מישהו – למשל מבני המשפחה המורחבת – יגיש התנגדות, גם לאחר הידיינות משפטית. במהלך תקופת הביניים עד להעברת המשמורת באופן רשמי, הילדים עלולים להימסר לחזקת מישהו אחר מהקרובים, או אפילו לאומנה זמנית, מה שיגרום להם לטלטלה פיזית ונפשית נוספת ומיותרת.
יש דרך פשוטה יחסית להימנע מסיבוכים כאלה, לחסוך את תקופת הביניים, ובעיקר לוודא שהילדים "ינחתו" בחוף מבטחים, במשמורת של האדם שאותו בחרתם ואתם סומכים עליו – למנות את האדם הנבחר לאפוטרופוס של הילדים עוד בחייכם. מדובר בהליך משפטי לא סבוך במיוחד, שבו האפוטרופוס עובר בדיקה של רשויות הרווחה למפרע, ובשיתוף עם ההורים חותם על מסמכים שמשמעותם היא שהאחריות על הילדים תועבר לידיו באופן רשמי ומיידי במקרה של פטירה של שני ההורים, או לחילופין במקרה שההורים לא יהיו כשירים לטפל בילדים, כתוצאה ממחלה, תאונה וכיו"ב. לאחר קבלת אישור מבית המשפט לענייני משפחה, לא ניתן לערער עוד על ההסכם, אלא אם חל שינוי מהותי במצבו של האפוטרופוס עצמו.
זוגות חד מיניים
נושא האפוטרופסות הוא חשוב במיוחד עבור אמהות חד הוריות כאשר זהות האב אינה ידועה, מה שאומר שלמעשה אין אפוטרופוס טבעי נוסף לילד. גם במקרה של זוגות חד מיניים, חשוב לזכור שרק ההורה הביולוגי נחשב לאפוטרופוס מבחינה משפטית, כך שאם קורה לו משהו, ההורה השני עלול למצוא את עצמו נטול זכויות לחלוטין בכל הנוגע לילדים. קבלת המשמורת לידיו, במיוחד בהיעדר צוואה, תדרוש פנייה לערכאות ובמקרים מסוימים מאבק משפטי ממושך, שיהיה כרוך בהוצאה כספית לא מבוטלת ויגבה גם מחיר נפשי.
על מנת להימנע מכל התלאות הללו, מומלץ מאד לזוגות חד מיניים להסדיר את הנושא מבעוד מועד באמצעות הליך אפוטרופסות או אימוץ, שאותם קל ונעים בהרבה לבצע כאשר שני בני הזוג נמצאים בחיים ובבריאות טובה. בנוסף לכך כדאי לערוך צוואה שתסדיר את זכויות בן/ בת הזוג גם ברכוש, וכן לחתום על הסכם חיים משותפים שיעגן את זכויותיכם הכלכליות והאחרות כזוג מול רשויות המדינה.
לסיכום, אם חס וחלילה יקרה לכם משהו והנושא יעלה על הפרק – למה לתת לבתי משפט וגורמים חיצוניים להחליט מה יהיה הכי טוב עבור הילדים שלכם? מוטב שתסדירו את העניין בעצמכם, באמצעות צוואה, מינוי אפוטרופוס או כל צעד אחר שתראו לנכון. עורך דין משפחה מקצועי ומנוסה יעזור לכם להבין מה בדיוק אתם צריכים, ולעבור את התהליך בקלות ובפשטות.
רוצים לשמוע עוד על הנושא? זקוקים לעזרתו של עו"ד משפחה?
התקשרו עוד היום:
052-2927602
עורך דין משפחה יעקב בלס