הסכם חיים משותפים: זוגיות בעזרת החוק

מה זה הסכם חיים משותפים?

במובן מסוים, ניתן לומר שהסכם זה הוא הגרסה המודרנית לכתובה או, לכל הפחות, מסמך שמשלים אותה. בעוד הכתובה הגדירה – ומגדירה, באופן חלקי – את חובות הבעל כלפי האישה בזמן הנישואין ובמקרה של גירושין, הסכם חיים משותפים מגדיר את החובות ואת הזכויות של בני הזוג זה כלפי זה במהלך החיים המשותפים בכל התחומים.

בהסכם מוסדרים כל המרכיבים של חיי הנישואין: כיצד בני הזוג רואים את היחסים שביניהם, כיצד הם רוצים לנהל חיים משותפים (מעין הצהרת כוונות רגשית ומעשית שאיננה קיימת בטקסס הנישואין המסורתי והמקובל,) כיצד ינוהל משק הבית, כיצד יחונכו הילדים, כיצד ינוהלו המשאבים השונים וכן הלאה. ההסכם גם מכריז על בני הזוג כבני זוג חוקיים, ועוד נרחיב על כך בהמשך. אבל יותר מהכל, ההסכם הוא הכנה למקרה שהנישואין יעלו על שרטון: הוא מגדיר כיצד ינוהל תהליך גירושין אם חס ולחלילה יהיה בו צורך, היכן הוא יידון, כיצד יחולק הרכוש, מה יהיו הסדרי השהות והמשמורת וכן הלאה.

מה המעמד המשפטי של ההסכם? האם הוא מחייב?

כמו כל הסכם – זהו הסכם מחייב עבור שני הצדדים. זה לא אומר שהתוקף שלו הוא כל יכול: כולנו יודעים שאפילו הסכמים חתומים לא תמיד עומדים בפני התקפה מיומנת של עורכי דין מיומנים. עם זאת, זהו הסכם מחייב שיכול להוות בסיס מעולה לעתיד.

מי צריך לאשר את ההסכם כדי שהוא יהיה בעל תוקף משפטי מחייב?

הסכם לחיים משותפים נכנס לתוקף מהרגע שהצדדים חתמו עליו בפני נוטריון. שלא כמו הסכם ממון, הוא איננו זקוק לאישור של בית המשפט לענייני משפחה. עם זאת, כדאי להציג אותו בפני בית המשפט על מנת שהוא יאשר אותו – כך ההסכם יקבל מעמד מחייב אף יותר גם בעיני החוק וגם בעיני בני הזוג.

תחום אחד הינו יוצא מן הכלל: הילדים. בני זוג שיש להם ילדים יכולים להכניס סעיפים בהסכם בכל הנוגע להם, למשמרות ולהסדרי שהות. סעיפים אלה חייבים לעבור אישור של בית המשפט לענייני משפחה. אבל אם לזוג אין ילדים והם קובעים הסדרים עתידיים לחינוכם וכן הלאה, בית המשפט לא יאשר את הסעיפים הללו לפני הולדת הילדים.

מי צריך את זה בכלל? למה לא פשוט להתחתן?

קודם כל, ההסכם נועד לבני זוג שלא רוצים או לא יכולים להתחתן. במקרה שכזה ההסכם מהווה הוכחה לחיים משותפים למי שרוצה לקבל מעמד של ידועים בציבור. עבור זוגות לא נשואים הדבר מאפשר להתמודד עם השאלות הסבוכות של חלוקת רכוש והגדרות של רכוש משותף ורכוש נפרד.

כמו כן, גם זוגות שנישאים באופן הרגיל – עם רב, חופה ובורקסים – מבקשים לעיתים להוסיף תוכן לחתונה שלהם על ידי יצירת חיים משותפים המושתתים על הסכמה הדדית. ההסכם גם נועד לכל מי שיודע שהחים לא תמיד מתנהלים כמו שאנחנו רוצים וכדאי להתכונן גם לאפשרויות לא רצויות אבל אפשריות – זוגות שמתחתנים לא מתכוונים להתגרש אבל זה קורה וכדאי להתכונן גם לאפשרות הלא נעימה הזו.

האם אפשר לעשות שינויים בתוך הסכם חיים משותפים לאחר חתימתו?

כן, בהסכמה משותפת ניתן להוסיף סעיפים ולשנות סעיפים קיימים. אבל השינויים צריכים לקבל את אישור בית המשפט – רק הוא יכול לוודא שהשינויים נעשו בהסכמה הדדית ולא תחת לחץ של צד אחד שהכניע את הצד השני.

האם זוגות חד-מיניים יכולים לחתום על הסכם חיים משותפים?

כן. זהו הסכם שמאפשר להם לבסס את חייהם המשותפים על בסיס חוקי. חשוב לדעת, עם זאת, שלמרות שכמה בתי משפט כבר הכירו בתוקפו של הסכם החיים המשותפים עבור זוגות חד-מיניים, בית המשפט העליון עדיין לא קיבל החלטה בעניין ולכן אין החלטה שמחייבת את כל בתי המשפט.

חשוב לזכור שהסכם לחיים משותפים אמנם נערך בין שני זוג מלאים בכוונות טובות ומלאי תקווה ושמחה, אך זהו עדיין הסכם משפטי שאיננו פשוט וקל להכנה. מומלץ להתייעץ עם עורך דין גירושין מתאים שמכיר את התחום, שמחזיק בידע הנדרש ושיכול לסייע לבני הזוג ליצור ביחד את ההסכם הטוב ביותר שעליו יושתתו חייהם המשותפים, באושר ובעושר עד עצם היום הזה.

מעוניינים לקבל מידע נוסף בנושא הסכם חיים משותפים? צרו קשר עם המשרד שלנו ותקבלו שירות מקצועי ויחס אישי וחם.

לתאום פגישת ייעוץ אישית עם עורך דין יעקב בלס צלצלו >> 072-3931041

Rate this post